Rigónak répát, cinkének napraforgót!

Akt.:
Rigónak répát, cinkének napraforgót!
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Nagyon fontos! Ha már elkezdtük a madarak etetését, akkor azt ne hagyjuk abba.

A hideg idő beköszöntével egyre több, városban élő madár szorul az ember segítségére, táplálására. – Amennyiben valaki úgy gondolja, hogy szeretne ebbe bekapcsolódni, azt gyakorlatilag bárhol, nemcsak kertes házak között, hanem a nagy lakótelepeken, a tizediken, vagy akár a belvárosban is megteheti – válaszolta kérdésünkre Konyhás István, a Terepszemle Stúdió titkára. Hozzátette: a legjobb táplálék, amit szinte minden madár szeret és meg tudja törni, az a tápboltokban olcsón kapható, vékony héjú, natúr takarmány napraforgó. Ezt Debrecenben és környéken nagy valószínűséggel cinegék, tengelicek, zöldikék fogják elfogyasztani. Amennyiben inkább rigóknak és vörösbegyeknek akarunk kedveskedni, jobb ha főtt sárgarépát, vagy szeletelt almát teszünk az etetőbe. A vörösbegyekről azonban tudni kell, hogy nem szívesen repülnek nagyon magasra. Időnként nem sós, fehér szalonnát is adhatunk. A kenyér viszont gyulladást okozhat nekik. Víz adagolásáról sem érdemes megfeledkezni.

A szakembertől azt is megtudtuk, hogy társasházakban a madáretetés megkezdése előtt érdemes a lakóközösségtől erre engedélyt kérni. Vállalni kell az ezzel járó időnkénti takarítást.

– Azért, hogy a kihelyezett táplálékot ne a galambok és a verebek hordják el, olyan madáretetőt érdemes barkácsolni, vagy vásárolni, amit nagyobb fa ágára dróttal lehet felakasztani. A „mozgó célpontot” nem szeretik a vadgalambok és a verebek. Így legfeljebb a lehulló darabok lesznek az övék – ismertette Konyhás István. A szakember hangsúlyozta, hogy ha egyszer elkezdjük a madár­etetést, akkor azt addig folytassuk, amíg tavasszal nem indul be a vegetáció.

HBN-OCs
hirdetés