Rigók és cinkék a dobogón

Akt.:
Rigók és cinkék a dobogón
© Fotó: Jaczkó Andrea
Nyíregyháza – Az utolsó ragyogó napsütéses őszi napokat tölthették madarak és madarászok társaságában azok, akik kilátogattak az E-misszió Egyesület hagyományos ősz végi madárgyűrűző táborbába a nyíregyházi Szelkó-tó mellé.


A négy nap alatt összesen 178 madarat fogtak be, majd engedtek útjára a természetvédők az adatok felvétele és a jelölőgyűrű elhelyezése után, Petrilláné Bartha Enikő ornitológus szakember irányításával. Pontosabban csak 175 madár kapott gyűrűt, három példányt ugyanis a korábbi években már meggyűrűztek.

Fotó: Jaczkó Andrea Fotó: Jaczkó Andrea ©

A programra számos érdeklődő – kisgyerekes családoktól a madarászat iránt komolyabban érdeklődő amatőr természetbúvárokon át a nyugdíjasokig – látogatott ki, akik testközelből megismerkedhettek az ősszel itt tartózkodó madarakkal és az ornitológia szépségeivel. A jó időben a tavon időző vadlúdtömeget, sokféle récét is alaposan szemügyre lehetett venni.

Fotó: Nagy Tibor Fotó: Nagy Tibor ©

A befogott madarak közül – ami a számarányukat illeti – a dobogón a télen-nyáron nálunk tartózkodó fajok végeztek: a feketerigó (59 példány), kék cinege (53 példány), széncinege (30 példány). A következő leggyakoribb madár ugyanakkor egy csupán télire érkező vendég volt: a szőlőrigó. Ebből a látványos színezetű fajból hét egyed került kézre, ami szokatlanul magas szám. A kisebb énekesmadarak közül láthattak még több vörösbegyet, ökörszemet, hegyi fakuszt, zöldikét, egy-egy énekesrigót, nádi sármányt, erdei szürkebegyet és Európa legkisebb termetű madárkáját: a sárgafejű királykát. A nagyobb termetű fajok közül is sikerült néhányat meggyűrűzni: egy-egy nagy fakopáncsot, szajkót, karvalyt és erdei fülesbaglyot.

Fotó: Kaiser Péter Fotó: Kaiser Péter ©

Változatos volt tehát a fogás ezúttal is, viszont a süvöltő ezúttal – első alkalommal a Szelkó-tavi őszi madarászat történetében – kimaradt a felsorolásból. Ennek talán az lehetett az oka, hogy mindezidáig kivételesen enyhe volt az ősz, és ezek az északabbról érkező madarak még nem, vagy csak kisebb számban érezték szükségét, hogy elinduljanak a mi vidékünkre.

Fotó: dr. Szigetvári Csaba Fotó: dr. Szigetvári Csaba ©

 


Nyíregyháza - Ezúttal sem kellett csalódniuk azoknak, akik a peleközeli élmények miatt csatlakoztak az odútisztítási akcióhoz. Az elmúlt nyolc évben több mint ezer kismadár repült ki azokból a mesterséges odúkból, amelyeket az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület önkéntesei készítet...

A baglyok védelme és gyűrűzése több szakértelmet igényel, mint a ház körüli énekesmadaraké
Nyíregyháza - Újabb biológiai fegyverek segítik a rágcsálók elleni harcot. A hazánkban elő összes bagolyfaj védett vagy fokozottan védett, és valóban rá is szorulnak a védelemre. Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület önkéntesei is kiveszik a részüket ebből a munkából, ugyanis a fela...

Cseszlai Zsombor és Nagygyőry Anna ellátja a gólyafiókát
Nyíregyháza, Nyírjegy, Hortobágy - A sérült madár soha nem juthat el Afrikába, de a fiókái még útra kelhetnek. Lakossági bejelentésnek és egy korábban lapunk hasábjain is bemutatott madármentőnek köszönhetően került jó kezekbe egy sérült gólyafióka. – Azzal hívtak fel, hogy egy nyírjesi gólyaf...