Riasztót és kamerát szereltek fel, azóta semmit nem vittek el

Bűnmegelőzési vetélkedőt tartottak a rendőrség szervezésében
Bűnmegelőzési vetélkedőt tartottak a rendőrség szervezésében - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Bár évek óta csökken a vagyon elleni bűncselekmények száma, van még mit tanulni.

Összesen tíz, háromfős, debreceni, hajdúszoboszlói és hajdúdorogi család részvételével a bűnmegelőzésről szóló vetélkedőt tartottak szerdán a Lomnicz utcán.

– Érdekel, hogy kik védenek meg bennünket és mi mit tehetünk azért, hogy megőrizzük a tulajdonunkat – jelentette ki az egyik debreceni csapatban szereplő nagymama, Erdőhátiné Perényi Edit, aki lányával és felső tagozatos iskolás unokájával érkezett. Elmondta: kertes házban laknak, ahonnan korábban az ajtóból lopták el a kint felejtett cipőt. Ezután riasztót és kamerát szereltettek fel. Azóta semmi nem tűnt el. Arról is beszámolt, hogy a vetélkedőre egy a rendőrségtől kapott segédanyagból készültek fel, melyben számos jó ötletet találtak. Az egyik ilyen volt például, hogy ha vásárolunk valamilyen nagy értékű tárgyat, – például egy tévét – a biztosításon is módosítani kell, mert a korábbi arra már nem terjed ki.


DI_vetelkedo-3

Fotó: Derencsényi István | Kattintásra galéria nyílik.


A másik csapattag, Berényiné Mák Angéla arról beszélt, hogy a vetélkedőről egy tavalyi rendőrségi kitelepülés alkalmával szereztek tudomást, ahol éppen a vagyonvédelemről adtak tájékoztatást a szakértők. – Azért jöttünk el, mert mi úgy gondolkodunk, hogy ha lehet inkább előzzük meg a bajt – tette hozzá.

A kislánytól, Berényi Vivientől megtudtuk, hogy az iskolában erkölcstanon tanultak már a vagyonvédelemről. Egyebek mellett most már tudja, hogy nem szabad a táskánkat a buszmegállóban a padon hagyni és mindig be kell zárni magunk mögött az ajtót, ha elmegyünk otthonról.

Figyeljünk értékeinkre

A vetélkedőt szervező Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság képviseletében Juhász Zoltán, a Bűnmegelőzési Osztály vezetője lapunknak elmondta: az ilyen rendezvényekkel azt szeretnék elérni, hogy a lakosság többet foglalkozzon vagyonának megvédésével. – Ez legtöbbször nem igényel nagy összegű beruházást, csak némi odafigyelést. Például ne hagyjuk az utcán, előkertben a drága fűnyírót, vagy jól záró ajtók és ablakok beépítését mindig szakemberrel végeztessük – fogalmazott Juhász Zoltán.

HBN-Orosz Csaba


A győztesek

A vetélkedőt a hajdúdorogi Kalapos család nyerte meg. Második helyen a debreceni Berényi család végzett, míg a harmadik helyet a szintén a megyeszékhelyen élő Kiss család szerezte meg. A nyertesek kupát, oklevelet és vásárlási utalványokat kaptak.


Javulnak a mutatók

A rendőrség statisztikája szerint a Hajdú-Biharban elkövetett lopások száma 2014-ről 2015-re 23,8 százalékkal csökkent, míg a nyomozás-eredményesség e bűncselekmény típus tekintetében 32,9 százalékról 38,9 százalékra nőtt. Ez a pozitív tendencia figyelhető meg a lakásbetörések és a személygépkocsi lopások tekintetében is. Az előbbi felderítési mutatója a 2014-es 33,7 százalékról; 2015-re 47,1 százalékra javult, míg az utóbbié a 2014-es 34,8 százalékról 2015-re 70 százalékra javult.

hirdetés