Rhoda Scott először jön Debrecenbe

Debrecen – 2010-ben rendezik meg huszadik alkalommal a Debreceni Tavaszi Fesztivált, amely a hazai és külföldi művészek seregszemléjének is nevezhető.

Az elmúlt években is számos világsztár szórakoztatta a közönséget. A jubileumi évfordulón sem lesz ez másképp, sőt a hazai művészek mellett több neves külföldi is ellátogat a cívisvárosba. A hagyományoknak megfelelően a tavaszi tárlat megnyitásával veszi kezdetét a fesztivál, amely március 15.–április 2. között zajlik majd Debrecenben. Március 15-én Kocsis Zoltán és Kelemen Barnabás ünnepi hangversenye várja a komolyzene kedvelőit. A két zenész találkozása valami nagyon különlegeset jelent, hiszen a zongora és a hegedű kettőse szólal meg Beethoven, Bartók, Debussy, Brahms csodálatos szonátáira – ismerteti a Főnix Rendezvényszervező Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft. közleménye.

A dzsessz szerelmesei Leroy Jones és a Jazz Steps muzsikájának hódolhatnak március 18-án. Egy élő legenda, a dzsessz egyik legjelentősebb alakja, valamint a stílus hazai fiatal képviselőinek közös koncertje a hamisítatlan louisianai hangulatot adják vissza.

A mezítlábas hölgy

A Hammond-orgona királynője, vagy népszerűbb nevén a „mezítlábas hölgy”, Rhoda Scott március 19-én ad koncertet. Scott lemezei sem hiányozhatnak a honi dzsessz-szeretők gyűjteményéből. Többször járt már hazánkban, mindig óriási sikert aratva. Debrecenben most először lép fel, tinédzsereket meghazudtoló energiával és szenvedéllyel játszik.

A ma már Németországban élő Snétberger Ferenc és a tunéziai származású Dhafer Youssef közös zenei találkozása is különleges élményt jelent. Megkapó és egyedi zenei utazásra invitálják közönségüket március 23-án. Az ősi és a modern tökéletes összhangja keveredik zenei stílusukban, amelyben egyaránt felfedezhető az arab zene, a brazil dallamok, a flamenco és a roma hagyományok.
A XX. Debreceni Tavaszi Fesztivál sztárvendége Paco de Lucía, a neves flamencogitáros, aki pályafutása során több száz előkelő díjban részesült, és a világ legnagyobb zenészeivel játszott már együtt. Debrecenben március 27-én varázsolja el közönségét. A Cositas Buenas című albumáért megkapta a Latin Grammy-díjat. Hamisítatlan latin hangulatot teremt csapatával a Főnix Csarnokban.

A legjobb tangó

Fergeteges tüzes showt ígér az argentintangó-est. Március 30-án a műfaj hazai képviselő mutatják be a tangó arcait, a játékosságtól egészen az elemésztő szenvedélyig. Az estet Európa talán legjobb tangózenekara, a belgrádi Beltango kíséri.
A színházi előadás sem hiányozhat az összművészeti fesztiválról. Március 22-én fergeteges komédiát láthat a közönség Vári Éva és Nagy Ervin utánozhatatlan színészi játékával.

Lux 40: hazai pályán

Debreceni fellépője is lesz a fesztiválnak. Az idén ünnepli 40 éves jubileumát a Lux együttes. A fiúk mai is lankadatlan energiával és kedvvel zenélnek. Fergeteges rockbuli várja április 2-án nemcsak a húszéveseket.
A kínálatból most sem marad ki a filmbemutató, ezúttal Sas Tamás legújabb filmjét, a Szélcsendet láthatja a közönség és a frankofón filméjszaka.

INFO
Bővebb információ: www.fonixinfo.hu