Rézvasárnap

Rézvasárnap
© Illusztráció: Getty Images
Nem értem, hogy miért nem népszavazhatunk a boltok vasárnapi nyitva tartásáról. Szőrözni sincs kedvem, hogy mikor melyik illetékes szerv akadályozza, számomra mondvacsináltnak ható ürügyekkel a kiírását. T. Szűcs József jegyzete.

Ám ha országunk jelen állapotában a 21. századhoz illő modern képviseleti demokrácia, amelyben fontos szerep juthat alkalmasint a népakarat közvetlen, egy az egyben lemérhető megnyilvánulásának is, akkor megeszem a nyári sapkám. Sőt, a kertszomszédom viseltes szalmakalapját úgyszintén. A laikus tehát egyszerűen nem érti, mert ép ésszel fel sem fogható, hogy ha egy ilyen, önmagában nem igazán politikai, csak saját kényelmünket, bevett szokásainkat megvédendő ügyben sem hallathatjuk a hangunkat, akkor vajon miben tehetnénk meg. Mi lehet az az igazán földhözragadt, mondhatnánk pitiáner ügy, amelyben a kormányzó pártok hajlandóak lennének szembenézni a népakarattal? Mert azt laikusként is erősen sejtem, hogy ez esetben (sem) eljárási, ügyrendi, formai kérdésekről van igazából szó. Hanem lényegét tekintve arról, hogy a politika meghosszabbított keze keresztbe tette a lábát egyik alapjogunk esetleges gyakorlásának. Már ha megvan még ez a jogunk… Persze presztízs veszteség lenne számukra, ha nem szájízük szerint szavaznánk,de… De ha egy minden hatalmi ágat, azokat is, amelyeknek éppen a kormányzat ellenőrzése lenne a feladata, ennyire vasmarokkal egy kézben tart egy(-két) kormánypárt, s mégis, nem tudok jobb kifejezést rá, ennyire be van rezelve egy periférikus kérdésben tartandó szavazástól, akkor valami nagyon nem stimmel az államgépezetben.

Ráadásul hol vannak még a következő választások? Addig akár még tucatnyi, akár valóban politikai töltetű öngólt is rúghatnának, mégis ők maradnának a következő választás legfőbb esélyesei.

– T. Szűcs József –
hirdetés