„Rezsizabáló” hajlékaink

Debrecen – A magyarok szerint szükség van európai uniós támogatásra otthonaik korszerűsítéséhez.

A lakosság 94 százaléka indokoltnak tartja, hogy legyen uniós pályázati támogatás a magyar otthonok energetikai korszerűsítésére – derül ki a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) és az Energiaklub országos, nagy mintás adatfelvételéből. A háztartások döntő többsége nem korszerűsítené otthonát, ha csak saját megtakarításaira és hitelekre támaszkodhatna.

Csak hitellel…

A Kormány úgy rendelkezett, hogy a lakosság energiahatékonysági fejlesztéseit uniós pályázati források helyett csak hitel alapon fogja ösztönözni. Pályázati támogatás a kormányzati tervek szerint csak állami illetve egyházi intézmények számára lesz elérhető. A MEHI és az Energiaklub most publikált adatai szerint ezzel szemben a magyarok 95 százaléka úgy gondolja, hogy leginkább a magyar otthonok energetikai felújítását kellene támogatnia az államnak. A felmérés legfontosabb eredménye, hogy a háztartások közel kétharmada pályázati források nélkül, csak saját megtakarításaira és hitelekre alapozva nem fogja felújítani otthonát a következő három évben.

Pénz lenne rá

A Miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly ősszel jelentette be, hogy mégsem lesz EU-s pénzből lakossági energia-korszerűsítési program. Pedig a lehetőség adott: az új uniós finanszírozási időszakban akár százmilliárd forint is jutna a magyar otthonok felújítására. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program tartalmazza a lakossági energia-hatékonysági felújításra vonatkozó beruházási támogatásokat is. „A magyar családoknak nincs jelentős megtakarítása. Arra várnak, hogy rezsizabáló otthonaikat állami, vissza nem térítendő támogatásokra alapuló, kiszámítható program keretében tudják takarékossá és élhetőbbé tenni. Csak hitel alapon nem fog elindulni a felújítási hullám” – mondta Szalai Gabriella, a MEHI programigazgatója. „Érthető, ha az állam azt várja, hogy a háztartások is áldozzanak otthonuk felújítására. Ugyanakkor jogos elvárás a lakosság részéről, hogy az állam is támogassa a hatalmas, elöregedett, energiapazarló épületállomány korszerűsítését” – mondta Bart István, az Energiaklub társelnöke.

HBN