Reuters: a felelősségteljes fiskális politika középtávú fellendülést hozhat

A kétharmados többség lehetőséget biztosít a Fidesznek a kampányban ígért reformok, így az önkormányzati reform és a szomszédos országokban élő magyarok kettős állampolgárságát könnyítő intézkedések véghezvitelére – írta elemzésében a Reuters.

A londoni székhelyű hírügynökség emlékeztetett, hogy a párt tervei között munkahelyteremtés, valamint a bürokráciának és az adóknak a csökkentése szerepel. Azonban az országot 2008-ban a pénzügyi összeomlástól megmentő IMF és az EU által szigorúan vizsgált költségvetés szűk teret enged a fiskális ösztönzésnek – írta a Reuters, emlékeztetve, hogy a magyar munkanélküliségi ráta 16 éves csúcspontra, 11,4 százalékra nőtt.

A hírügynökség elemzőket idézve azt írta, hogy ha a Fidesz felelősségteljes fiskális politikát folytat, és reformokat visz véghez az egészségügyi és oktatási rendszerben, valamint a munkaerőpiacon, akkor az középtávon fellendítheti Magyarország gazdasági növekedését és növelheti az ország versenyképességét. A Goldman Sachs befektetési csoportot idézve a Reuters úgy fogalmazott, a Fidesz kétharmados többsége példa nélküli állóan erős mandátumot jelent, amellyel az alkotmányos reformok mellett más, strukturális döntéseket hozhat meg a többi parlamenti párt támogatása nélkül is.

– Független Hírügynökség –