Retkes Attila: az SZDSZ nem indul önállóan

Sem önálló kampánnyal, sem önálló programmal nem készül a tavaszi parlamenti választásokra az SZDSZ.

A liberális párt az MDF-fel közösen próbál bejutni az új Országgyûlésbe. A szabad demokraták a 176-ból 32 egyéni képviselõ-jelöltet nevezhettek meg, a listás jelöltek személyérõl még ezután döntenek.

Az SZDSZ elnöke kudarcnak tekintené, ha nem jutnának be a parlamentbe, mert azzal még bizonytalanabbá válna a párt jövõje. Ugyanakkor az MDF-fel való egyesülés még találgatás szintjén sem merült fel – mondta Retkes Attila a Független Hírügynökségnek kedden.

A 176 egyéni választókörzetben “tisztán” SZDSZ-es jelölt nem lesz. A liberális párt 32 jelöltje MDF-SZDSZ-színekben vagy az MDF támogatásával indul a tavaszi parlamenti választásokon, ha sikerül kellõ számú kopogtatócédulát összegyûjteniük. A többi helyen az MDF egyéni jelöltjét automatikusan támogatja az SZDSZ. Budapest 32 egyéni választókörzetében 18-ban az SZDSZ nevezhet meg egyéni képviselõ-jelöltet, 14-ben pedig az MDF.

Az MDF budapesti területi listájának elsõ, harmadik, negyedik majd az ezután következõ páros helyeire az SZDSZ nevezhet meg képviselõ-jelöltet, de a listavezetõ személyérõl csak ezután dönt a budapesti választmány, és várhatóan március közepén nevezik meg. Retkes Attila nem kommentálta azokat az értesüléseket, amelyek szerint John Emese lehet a listavezetõ. Az MDF országos listáján a hetedik és a tizenötödik helyet kapja az SZDSZ, a jelölteket pedig a liberális párt országos tanácsa választja ki a következõ hetekben.

Retkes Attila megerõsítette, hogy az SZDSZ-nek nem lesz önálló választási kampánya. Ebben is együttmûködnek az MDF-fel, azaz a kampány központi elemei Bokros Lajos nevével futnak majd, de megszólalnak a liberálisok is egy-egy témában, illetve lesznek márciustól olyan rendezvények, ahol közösen lépnek fel a két párt politikusai.

A pártelnök a kampány részleteirõl nem beszélt. Nem mondta meg, hogy a szabad demokraták mennyit biztosítanak a törvény által megengedett bruttó 386 millió forintos kampánykeretbõl, illetve nyilvánosságra hozzák-e, mennyit költöttek. A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy az SZDSZ a közös kampány költségeinek körülbelül 30 százalékát fizeti.

Az SZDSZ elnöke arra számít, hogy a pártszövetség idõben össze tudja szedni a szükséges számú kopogtatócédulát, és ez nem marad az utolsó pillanatra. Retkes Attila úgy tudja, hogy a 176 egyéni jelöltbõl 5-6 ember gyûjtött össze eddig kellõ számú ajánlószelvényt az SZDSZ-MDF-nél.

Az SZDSZ elnöke kudarcként fogná fel, ha nem érnék el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékot. Úgy véli, ebben az esetben újra kell gondolni, hogy állami támogatás nélkül, a parlamentbõl kiesve az SZDSZ mit tud tenni. Retkes Attila szerint azonban még korai lenne az esetleges személyi következményekrõl beszélni.

A pártelnök minimális célként jelölte meg az 5 százalék elérését, ám akár 10 százalékot sem tart elképzelhetetlennek. Az SZDSZ nem készül koalícióra a Fidesszel, ám a korrekt együttmûködésnél többet a szocialistákkal sem terveznek. Nem kívánnak olyan ellenzékként viselkedni, mint a jelenlegi Fidesz, ám elvtelen kompromisszumokra sem hajlandók – hangsúlyozta Retkes Attila.

Az SZDSZ adókérdésekben is támogatja Bokros Lajos programját – mondta Retkes Attila. A pártelnök szerint jelenleg fontosabb az adóegyszerûsítés, mint a csökkentés.

Még találgatás szintjén sem merült fel az SZDSZ és az MDF esetleges egyesülése – mondta Retkes Attila. Az SZDSZ elnöke szerint a két párt önállóságának megõrzése mellett készül a parlamenti választásokra. Ha ez az együttmûködés sikeres lesz, akkor a megállapodás kiterjedhet az õszi önkormányzati választásokra is – tette hozzá.

A konzervatív demokraták és a liberális demokraták egymásra találásának lényege, hogy mindannyian demokraták, akik fontosnak tartják az elmúlt 20 év parlamenti demokráciában elért eredmények megõrzése – hangsúlyozta a pártelnök. Retkes Attila elsõsorban az olyan független intézmények mûködésének biztosítását említette, mint a jegybank, az Állami Számvevõszék, a bíróságok, vagy az ombudsmanok, de a politikus a parlament hetenkénti ülésezését is ide sorolta. Ezen értékek védelmét fontosabbnak értékelte Retkes Attila, mint az ideológiai különbségeket. Az SZDSZ azonban továbbra is ragaszkodik a liberalizmus eszméjéhez – tette hozzá.