Részsiker a Mexikói-öbölben

Részsiker a Mexikói-öbölben
Részsikert könyvelhetnek el a Mexikói-öbölbe áramló olaj megfékezésén dolgozó szakemberek.

Az első teljes, 24 órás műszakban 6 ezer hordó nyersanyagot sikerült felfogni. Ez azonban jó esetben is csak a fele az eddig tengerbe ömlő mennyiségnek.

A tengerfenéken lévő olajkút maradványára csütörtökön helyezték rá azt a zárósapkát, amelyen át a felszínen várakozó tartályhajóba lehet pumpálni az olajat. Az amerikai parti őrség szombati tájékoztatása szerint az első 24 óra alapján kijelenthető, hogy napi hatezer hordó olajat tudnak így felfogni. A tengerbe ömlő teljes mennyiségnek ez csak egy része, miután a Deep Horizon fúrótorony áprilisi pusztulása óta naponta 12-19 ezer hordó nyersanyag kerül a Mexikói-öböl vizébe. A kút tulajdonosa, és a kármentésben részt vevő BP szerint a felfogott olaj mennyiségét tovább növelik a következő napokban.

Az előzetes becslések még arról szóltak, hogy napi ezer hordó olaj különíthető el a sapkás módszerrel. A BP előzetesen arra figyelmeztetett, hogy a siker nem garantált, mert ilyen nagy mélységben még soha nem próbálták ki az eljárást. Az egyre több helyen az Egyesült Államok történetének legnagyobb környezeti katasztrófájának nevezett olajömlés kezdete óta a becslések szerint 75-170 millió liter nyersanyag juthatott a tengerbe.

– Független HÍrügynökség –