Részlegesen helyreállt a vonatközlekedés Belgiumban, a postások sztrájkot hirdettek

Brüsszel – Továbbra is fennakadások vannak a belgiumi vonatközlekedésben, ahol több szakszervezet is országos tiltakozást hirdetett a kormány megszorító politikája ellen, de péntek délelőttre több vonalon részlegesen helyreállt a menetrend, ezzel egy időben a postások szakszervezetei hirdettek sztrájkot – írta a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap pénteken.

Az SNCB állami vasúttársaság tájékoztatása szerint Vallóniában, ahol keddtől gyakorlatilag teljesen leállt a vonatközlekedés, már indítottak szerelvényeket a belga főváros irányába. A Charleroi és Brüsszel között közlekedő InterCity újra jár, ahogy az ország fő vasútvonalain is részlegesen megindult a forgalom.

Noha a kormány és a munkabeszüntetést meghirdető szakszervezetek tárgyalásai még nem fejeződtek be, utóbbiak képviselői megerősítették, hogy a sztrájk péntek éjjel 22 órakor befejeződik – írta a napilap.

Korábban a vallon távolsági buszhálózat, a TEC szolgáltatása is csaknem teljesen megbénult. A társaság vonalain is megindult a személyszállítás, de a menetrend teljes helyreállására csak szombat reggelre lehet számítani – írta a napilap.

Belgiumban múlt csütörtökön kezdődött vasutassztrájk a pihenőidő csökkentéséről szóló munkáltatói tervek miatt. A belga kormány gazdasági és szociális reformtervei miatt kedden kezdődött munkabeszüntetés több nemzetközi vonalat jelenleg is érint. A pénteki nap folyamán fennakadásokra lehet számítani a belga fővárosból az Amszterdamba, Kölnbe, Luxembourgba és Párizsba közlekedő vonalakon.

A brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB) pénteki tájékoztatása szerint a héten előforduló zavarokat követően minden járat menetrend szerint közlekedik a fővárosban.

A belga kormány a következő öt évben 11 milliárd eurót akar megspórolni gazdasági és szociális reformjai révén, és egyebek között azt tervezi, hogy 2030-tól 65 évről 67 évre emeli a nyugdíjkorhatárt, valamint befagyasztja a bérek és segélyek indexálását a gazdaság versenyképessége és a foglalkoztatottság növelése érdekében. A szakszervezetek azzal vádolják a kabinetet, hogy takarékossági intézkedései aránytalanul súlyosan érintik a munkavállalókat, a közszolgáltatásokon való spórolást pedig a társadalom egésze megsínyli.

Pénteken huszonnégy órás sztrájkot jelentettek be a postások szakszervezetei június 13-ra.

Jean-Pierre Nyns, a flamand szocialista szakszervezet vezetője tájékoztatása szerint az országos munkabeszüntetés nem politikai jellegű, hanem a posta belső, aktuális problémáira kívánja felhívni a figyelmet.

A lap úgy tudja, hogy a sztrájkhoz további három szakszervezet is csatlakozott.

– MTI –Sporthírek