Sport

2013.07.30. 17:12

Mint a moziban!

Debrecen - A DHSE-PMD Vívóklub edzője, Nyisztor Sándor ott lesz a világbajnokságon.

Debrecen - A DHSE-PMD Vívóklub edzője, Nyisztor Sándor ott lesz a világbajnokságon.

Mint a moziban! – hirdeti a Magyar Vívó Szövetség az idén augusztusban rendezendő centenáriumi vívó világbajnokság szlogenjeként. A sokak által kedvelt reklámban az olimpiai bajnok Szilágyi Áron először egy nomád harcost tanít móresre, majd egy testőrt kaszabol le, aztán egy szamuráj jut eddigi ellenfelei sorsára, hogy végül magával Darth Vader-rel csaphasson össze bajnokunk.

Mint a moziban – ezúttal igaz ez a DHSE-PMD Vívóklubra is. Mi is kell egy sikersztorihoz? Vegyük a magyar népmesék legkisebb fiát, aki esetünkben a romániai Szatmárnémetiben született meg. A fiú a Ceausescu-időket követően a sportban találta meg a boldogulását, elkezdett vívni. Végigjárta a szamárlétrát és eljutott a román válogatottságig.

Debrecenbe költözött

Nyisztor Sándor – mert így hívják hősünket – kijutott a világ leghíresebb sporteseményére, az olimpiai játékokra, mégpedig a 2004-es athéni viadalra. A legkisebb fiú még kétszer (2008 Peking, 2012 London) megpróbálta ugyan a kvalifikációt, és noha ő volt a legjobb a nemzeti válogatottban, a politika ezúttal erősebbnek bizonyul és nem vívhatott a játékokon. Főhősünk ezt követően megnősült és Debrecenben telepedett le, mint vívóedző. Gyermekek oktatásával foglalkozott és nem gondolt arra, hogy a legmagasabb szinten sportolhatna tovább.

Azonban egy nap új esélyt kapott a főszereplő: a magyarországi centenáriumi vívó vb talán az utolsó sansz, hogy bizonyíthasson. Nyisztor, ez a romániai magyar fiú, többszörös román bajnok olimpikon, aki kitört a szegénységből, elismert lett, majd a csúcsot követően ismét újra kellett kezdenie az életét, most még egyszer fegyvert ragadhat és megmérkőzhet a világ legjobbjaival!

A mesének azonban még nincs vége, augusztus 6-án és 8-án Sándor egyéniben, míg 11-én csapatban lép pástra a világbajnokságon. Szurkoljunk együtt, hogy happy end legyen a történet vége!

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!