Repülőgépszerencsétlenség Hejce határában

Repülőgépszerencsétlenség Hejce határában
Lezuhant egy szlovák katonai repülő 30 méter szélességben és mintegy 600 méter hosszan tarolta le az erdőt a Zemplénben. Rengeteg holttestet látnak szanaszét a földön – munkatársunknak sikerült a tragédia közvetlen helyszínéről tudósítania.  Lazuhant egy repülogép Hejce határában II. 2006.01.20.&nbspKapcsolódó fórum téma

A halottak egy része kirepült a gépből, a többiek a roncsban maradtak. A gép kigyulladt, a lángokat kézi tűzoltókészülékkel oltották el. 

Kutatás, mentés, embertelen terepen 

A szerencsének köszönhető, hogy egy országos napilap tudósítója eljutott a baleset közelébe, viszont – legjobb tudomásunk szerint – csak lapunknak sikerült a tragédia közvetlen helyszínéről tudósítania. Mint arról a híradások már csütörtökön este beszámoltak, egy szlovák katonai szállítógép zuhant le fedélzetén negyvenöt utassal és háromfős személyzettel a közel nyolcszáz méter magas Gergely-hegy közelében. A Hejcétől bő tíz kilométerre eső területet rettenetesen nehéz megközelíteni, meredek lejtők és emelkedők, éles hajtűkanyarok váltogatják egymást, az erdei út nagy részén egy gépjárműnél több nem fér el, a közlekedést nehezíti a csonttá fagyott hó.

Elakadó járművek 

Egy terepjáró megkönyörül, nem kell gyalogosan bukdácsolni, de csak néhány kilométeren át, mert tűzoltóautó akadályozza a továbbhaladást, kifog rajta a csúszós emelkedő. Tolatás, félreáll egy szélesebb helyen. Sajnos a segítő sem halad sokkal tovább, újra lehet gyalogolni. Szlovák tévések igyekeznek fölfelé, nem sok sikerrel. Arrább egy rendőrautó kerekéről leesik a hólánc, ugyancsak szlovák mentősök segédkeznek, de itt már a vaskapcsok sem sokat érnek, a kocsi megreked, mint ahogy a mentőautó is, valamivel távolabb. Aki haladhatna, azt biztos hogy megakadályozzák a kínlódó gépjárművek.

Lámpások fényénél 

Lépten-nyomon gyalogoló határőrökbe, reményüket veszített tudósítókba, katasztrófa-védelmisekbe, rendőrökbe botlik az ember, tennék a dolgukat, igyekeznének, ha tudnának. De ellenség most a hideg, csontig hatol, nadrág alja kőkemény, megfagyott. A tájékozódást nehezítik az erdei út elágazásai, a keréknyomokból ítélve több autó rossz irányba tévedt. Szerencsi mentőautó érkezik szemből, az egyetlen túlélőt hozza, mint azt az éjszaka megtudtuk, a sérült végállomása valamelyik kassai kórház. Újabb terepjáró jön, szánalom, nem kell tovább bukdácsolni. Ijesztő kaptató, még ijesztőbb a lejtő, nagy nehezen megérkezünk. Sürgés-forgás, láncfűrészes tűzoltók, rendőrök, a fák fölött helikopter kering. Még füstölög a repülőgép roncsa, alkatrészek a talajon, letarolt fák és hát a szerencsétlenül jártak – ne beszéljünk erről. Láncba fejlődik a kutatócsoport, az erdőnek ezt a részét végérvényesen lezárják. Nincs mit tenni, irány vissza. Hajnal fél háromkor érkezünk meg Hejcére.

Agyi- és tüdősérüléssel került kórházba az egyetlen túlélő 

Súlyos agyi- és tüdősérülésekkel került kórházba a csütörtök esti légikatasztrófa eddigi egyetlen túlélője. A Független Hírügynökség értesülése szerint az életveszélyes állapotban lévő embert a kassai egyetemi kórházba vitték. Úgy tudni, a túlélő szeme fölött a koponyacsont megrepedt, az ütéstől az agya és a tüdeje is megdagadt. A sérülttel a kórházba tartó orvosok még kommunikáltak, állapotáról reggel 8 órakor adnak újabb felvilágosítást.

28 katona, hét szakember és nyolcfős legénység 

Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő tájékoztatása szerint a fedélzeten tartózkodó 43 személy közül 28 volt a KFOR-köteléken belüli szolgálatról hazatérő katona, hét fő módszertani szakember, és nyolc fő a gép legénysége.

Juraj Liska szlovák védelmi miniszter megerősítette, hogy röviddel a baleset előtt Kassán szerencsésen földet ért az az AN-26-os típusú repülőgép, amely ugyancsak Koszovóból szállított haza szlovák katonákat. A pozsonyi védelmi tárca vezetője hangsúlyozta, a gépeket rendszeres műszaki vizsgálatnak vetik alá, s azokat repülésre alkalmasnak minősítették.  

Serfőző László, Független Hírügynökség