Rengeteg programmal ünnepli magát Debrecen

Idén is lesz aszfaltrajzverseny
Idén is lesz aszfaltrajzverseny - © Fotó: Matey István
Debrecen – Idén 324 éve, hogy a cívisváros szabad királyi városi címet kapott a császártól.

Az április 11-i városnapi események sora reggel 9 órakor a Piac utcai Régi Városháza előtt indul, ahol a Debreceni Helyőrségi Zenekar közreműködésével ünnepélyes zászlófelvonást tartanak.

10 órától „Debrecen színei – A város, ahol élek” – címmel aszfaltrajzversenyt tartanak óvodásoknak az Újkerti Közösségi Ház előtti téren.

10 és 12 óra között a debreceni mesterségeket bemutató hagyományőrző játszóházba várják az óvodásokat Debrecen-Kismacson, a Napraforgó utca 16-ba. A gyerekek elsősorban a pékmesterség eszközeivel és a kenyérsütés technikájával ismerkedhetnek meg.

14 órától tartják a város napja alkalmából meghirdetett gyermek képzőművészeti pályázat kiállításának megnyitóját és eredményhirdetését a Csapókerti Közösségi Házban. Ehhez kapcsolódva képzőművészeti foglalkozást is rendeznek a Süveg utca 3-ban.

„Ünnepeljünk együtt!” címmel gálaműsorra kerül sor a város napja alkalmából a Debrecen-Nagymacsi Közösségi Házban, a Kastélykert utca 39-ben 14 órától. A műsorban a Csokonai Nemzeti Színház művészei közreműködnek.

Szintén április 11-én 15 órától A Tehetséges Debreceni Fiatalokért Közalapítvány ünnepélyes keretek között adja át ösztöndíjait az Agóra Tudományos Élményközpontban (a Debreceni Egyetem botanikus kertjének területén; bejárat a Móricz Zsigmond út felől).

Debrecen városnapja alkalmából ünnepi közgyűlést tart a debreceni közgyűlés. Az önkormányzati képviselők és a meghívott vendégek 17 órától a Kölcsey Központ Báltermében találkoznak. Az ülés keretében díszpolgári címet adományoznak, átadják a Pro Urbe-, a Mecénás- és a Sajtódíjat, valamint a Kölcsey Ferenc-ösztöndíjat.

Kiállítások, koncertek

Április 11-e és 26-a között „Művészlesen” címmel fiatal alkotók (Barta Izabella, Czine Tímea, Gaska Réka, Szakadi Kincső, Szabó Szilvia, Szabó Szilvia Tünde és Szottfried Gréta) munkáiból összeállított kiállítását lehet megnézni az Újkerti Közösségi Ház (Jerikó utca 17-19.) Előtéri Galériájában. A megnyitót április 11-én 17 órától rendezik.

Ugyancsak kedden 19 óra 30 perctől „Múzsákhoz közel” címmel ünnepi hangversenyt lehet meghallgatni a Kodály Filharmonikusok Debrecen előadásában a Kölcsey Központ Nagytermében. Vezényel: Kovács László. A műsorban Wolfgang Amadeus Mozart: C-dúr zongoraversenye és Vajda János: Cantus firmus ‒ A megtartó ének című művei követik egymást. Közreműködik: Boros Mihály (zongora) Nyári Zoltán, Bátki Fazekas Zoltán (ének), Lautitia Gyermekkar (karigazgató: Nemes József), Kodály Kórus Debrecen (karigazgató: Szabó Sipos Máté), illetve a Csokonai Nemzeti Színház énekkara (karigazgató: Gyülvészi Péter).

Április 12-e és május 11-e között Gárdonyi Sándor grafikus-tanár kiállítását lehet megnézni a város napja alkalmából a Józsai Közösségi Ház Kisgalériájában, Debrecen-Józsán, a Szentgyörgyfalvi utca 9-ben. A megnyitót szerdán délután 5 órától tartják ugyanott.

Május 1-ig látogatható a Bagossy Sándor fazekas népi iparművész, a népművészet mestere 75. születésnapja alkalmából összeállított kiállítás a Tímárház – Kézművesek Házában, Debrecenben, a Nagy Gál István utca 6. szám alatt, a Nagyteremben.

Szintén május 1-ig a Tímárház Kisgalériájában lehet látni Váradi László és Váradiné Nagy Katalin bőrműves iparművészek honfoglaláskori ihletésű öltözetekből, kiegészítőkből álló iparművészeti kiállítását.

Május 5-ig látogatható Rácz György festőművész emlékkiállítása a Belvárosi Közösségi Házban, a Kossuth utca 1-ben.

Ugyancsak a városnapi eseményekhez kapcsolódva május 20-ig látogatható az Ondódi Közösségi Házban a „Mi, ondódiak” című fotókiállítás, mely egy válogatás a Debreceni Művelődési Központ gyűjteményéből.

HBN-OCs


A városnap eredete

Debrecen város napját azért április 11-én tartják, mert 1693-ban ezen a napon írta alá I. Lipót császár Bécsben azt a kiváltságlevelet amellyel Debrecennek szabad királyi városi rangot adományozott. A dokumentum nyomán alaposan megváltozott Debrecen helyzete. A kiváltságlevél egyebek mellett megvédte a város lakóit a korábban gyakran megtapasztalt túladóztatásoktól, cserében vissza kellett engedni az addig tisztán református városba a katolikusokat. A szabad királyi városi rang elnyerése után Debrecen a Tiszántúl legjelentősebb városává fejlődött.