Rendőrségi vizsgálat Finnországban a Street View miatt

Vizsgálatot indított a finn rendőrség a Google “Street View” alkalmazása ügyében, mert feltevésük szerint a fotókkal illusztrált térképek megsérthetik a magánélethez való jogot – közölte pénteken a rendőrség egyik illetékese.

A fővárostól, Helsinkitől mintegy 600 kilométerre északra fekvő Raahe városában csütörtökön kezdődött a nyomozás egy olyan férfi kérésére, aki megtalálta saját fotóját a Street View egyik online térképén.

Nézze meg a fotót ide kattintva

“Látható egy hintaszékben ülő férfi, aki inget visel, de nincs rajta nadrág” – mondta az AFP-nek az ügyben folyó vizsgálat egyik detektívje. Hannu Vainionpaeae arról nem nyilatkozott, hogy a Raahe egyik házának kertjében ülő férfi felismerhető-e a még nyáron készült fényképen. Mint mondta, a vizsgálat során azt szeretnék kideríteni, hogy a Google megsértette-e a magánélethez való jogot a fotó elkészítésével és nyilvánosságra hozatalával.

A Finnországban ezen a héten elindult Street View térképhez rendelt panorámaképeket mutat be a felhasználóknak. A fotókat erre a célra speciálisan felszerelt kocsikból készítik a Google munkatársai, a világ több városában.