Rendőrségi évértékelő Hajdú-Bihar megyében

A rendőr-főkapitányság tavalyi munkáját értékelték
A rendőr-főkapitányság tavalyi munkáját értékelték - © Fotó: Matey István
Hajdú-Bihar – Dr. Gyurosovics József rendőr dandártábornok a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a 2013. év rendőri tevékenységét értékelte.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság 2014. február 26-án tartotta évértékelő értekezletét, amelyet jelenlétével megtisztelt Papp Károly rendőr altábornagy országos rendőrfőkapitány.

Az értekezleten Dr. Gyurosovics József rendőr dandártábornok a rendőr-főkapitányság tavalyi évi eredményes munkáját adatokkal alátámasztva mutatta be. Az előző évhez képest megyénkben a regisztrált bűncselekmények száma 23,7%-kal csökkent és a nyomozás eredményességi mutató 15,5%-os emelkedést mutat.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság 2013. évben 893 nyomozást bíróság elé állítással fejezett be és ezzel a kiemelkedő teljesítménnyel országos összevetésben a harmadik helyen áll.

Az értékelt évben megyénk illetékességi területén elkövetett emberölések, rablások számában csökkenés tapasztalható és ez a tendencia a vagyon ellen bűncselekmények vonatkozásában is elmondható, hisz a lopások száma az elmúlt évekhez hasonlóan csökkent.

Megyénk valamennyi településén a helyi szervek mellett, 2013 szeptemberétől a Készenléti Rendőrség járőrei is szerepet kaptak az együttműködő, támogató közterületi jelenlét és a közbiztonság megerősítésében, amely hozzájárul Hajdú-Bihar megye lakosságának szubjektív biztonságérzetének növeléséhez. Illetékességi területünkön a 2013. évben 17,2%-kal csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma.

A megyénk útjait érintő közlekedésbiztonsági helyzet pozitívumaként számolhatunk be a halálos kimenetelű és súlyos sérüléssel járó közlekedési balesetek kapcsán az előző évekhez hasonló kedvező irányú elmozdulásról, hiszen illetékességi területünkön kettővel kevesebb halálos és 2,6%-kal kevesebb súlyos sérüléssel járó közlekedési esemény történt az elmúlt évben.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság eredményes munkájához hozzájárultak a rendőr-főkapitányság, valamint a városi rendőrkapitányságok által megvalósított bűn- és baleset-megelőzési programok, amelyekre a jövőben is nagy figyelmet fordít a rendőrség.

A megyei rendőrfőkapitány beszámolóját követően Papp Károly rendőr altábornagy országos rendőrfőkapitány, az értekezlet elöljárója kiválóra értékelte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság 2013. évi szervezeti teljesítményét, valamint a Berettyóújfalui és a Debreceni Rendőrkapitányság egy-egy beosztottjának belügyminiszteri elismerést adott át, továbbá a jövőre tekintettel feladatokat, célokat határozott meg.

– Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság –