Multimédia

2008.04.20. 16:25

Magyar siker a Wikipédián

<p>Egy csapásra világhíres lett a nyugdíjas szegedi könyvtárosnő, aki a Wikipédia szabad internetes enciklopédia tízmilliomodik szócikkét írta meg. Pedig Pataki Mártára már a férje is rászólt, hogy sokat ül a számítógép előtt...</p>

Mérföldkövéhez érkezett a világ legnagyobb internetes lexikonja, a Wikipédia. A napokban született meg ugyanis a tízmilliomodik szócikke. Külön öröm, hogy a szabad enciklopédia jubileumi bejegyzése magyar volt. Egy szegeden élő nyugdíjas könyvtáros, Pataki Márta írta a cikket Nicholas Hilliard angol miniatúrafestő életéről és munkásságáról.

Az 1943-ban született művelődéstörténész nyugdíjazása után, 2007 elején csatlakozott a közösségi lexikon magyar változatának nagyjából 300 fős önkéntes szerkesztőgárdájához. Azóta több- tucatnyi szócikket írt már, és ezernél is többnek a szerkesztésében működött közre.

Március 27-én, magyar idő szerint hajnali 1 óra 7 perckor töltötte fel otthoni számítógépéről azt a szócikket, amelyről kiderült, hogy a teljes Wikipédia tízmilliomodik bejegyzése. A hír pár nap alatt bejárta az egész világsajtót, az összes nagyobb televízió, újság honlapja beszámolt az eseményről. Azt is mindenhol megemlítették, hogy a „történelmi” anyagot magyar ember készítette.

Maga a Wikipédia oldal 2001 januárjában jött létre bárki által szabadon írható, szerkeszthető és használható internetes enciklopédia formájában. Bár eleinte csak angol szócikkek jelentek meg rajta, mára 250 különböző nyelvű – köztük magyar – változata létezik.

A Wikipédia tágra nyitottságának azonban vannak hátrányai is. Sokan megkérdőjelezik a pontosságát és a hitelességét, főleg a nagy szaktudást, elmélyült ismereteket igénylő témák esetében. De a szerkesztetlenség, az objektivitás hiánya és a tartalmi hiányosságok miatt is számos kritika éri a szabad enciklopédiát.

Egyes kutatások szerint viszont használhatóbb a Wikipédia a nagy hagyományú nyomtatott enciklopédiáknál.

A német tanulmány, amely 50 wikipédiás bejegyzést hasonlított össze a Brockhaus enciklopédia szócikkeivel, megállapította, hogy a webes lexikon jóval pontosabb, napra készebb és teljesebb cikkeket tartalmazott.

Forrás: VasárnapReggel.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!