Helyi közélet

2014.03.07. 11:58

A tanulásért és a családi közösségért

Debrecen - Erdélyi szórványdiákotthon álmainak megvalósításában segítenek a reformátusok.

Debrecen - Erdélyi szórványdiákotthon álmainak megvalósításában segítenek a reformátusok.3 millió 600 ezer forint gyűlt össze a február 28-án megrendezett VII. Református Jótékonysági Bálon, amelyen több mint háromszázan vettek részt. A bál teljes bevételével idén az Erdélyben található Kőhalmi Szórványdiákotthont támogatja a Tiszántúli Református Egyházkerület.

Anyanyelvi nevelés

Az otthon célja a román nyelvet nem ismerő székelyföldi gyermekek és az anyanyelvüket nehezen beszélő dél-erdélyi magyar gyermekek beiskoláztatása, egy hiteles ökumenizmus megélése és családi közösség megteremtése a család nélkül nevelkedőknek. A bentlakásban jelenleg 46 gyermek él és mintegy 110 diák ingázik az iskola és a lakóhelye között – ismertette az egyházkerület. A gyermekek többsége Dél-Erdélyből és Székelyföldről érkezik az otthonba, amely állami támogatást nem kap. Pályázati pénzekből, támogatásokból, adományokból tartja fenn magát. Nagy álom, hogy bővülhessen a kollégium néhány szobával, hogy kialakíthassanak egy nagyobb könyvtárat, egy orvosi rendelőt, és hogy a diákotthon meglévő épületeit felújítsák. Ezen célok eléréséhez nyújt segítséget a VII. Református Jótékonysági Bál bevétele – olvasható a közleményben.

Cipő is jutott

Az eseményen részt vett Mága Zoltán hegedűművész is, aki 2 millió forint értékű cipőadományt ajánlott fel a Kárpát-medencében, határainkon túl élő hátrányos helyzetű gyermekeknek, így a szórványdiákotthon lakóinak is.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában