Rendőröket akart megvesztegetni

Kifizettettik a nővel azt a pénzt, amivel az egyenruhásokat próbálta megkenni.

Jogerősen 1 év 2 hónap – végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett – börtönnel sújtotta a Debreceni Ítélőtábla dr. Kardos Sándor vezette büntetőtanácsa azt a nőt, aki tavaly nyáron rendőröket próbált megvesztegeteni Debrecenben. Koszta János sajtótitkár közlése szerint a két rendbeli hivatali vesztegetésért elítélt vádlottra – súlyosbítva az elsőfokú ítéletet – 50 ezer forint mellékbüntetést is kiszabtak.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott a múlt év júliusában dél körül személyautójával közlekedési baleset részese volt a Hadházi út és a Nyíl utca kereszteződésében. A helyszínre érkező rendőr járőrök megszondáztatták a nőt – az eredemény pozitív lett. Mivel ez felvetette az ittas járművezetés gyanúját, a rendőrök szolgálati gépkocsijukkal vér- és vizeletvételre kívánták előállítani az orvosi ügyeletre. Útközben a nő arra kérte a járőröket, hogy “kerüljenek egyet a városban”, s 50 ezer forintot fizetne azért, ha eltekintenének az intézkedéstől, valamint jogosítványának bevonásától. Az egyik rendőr kérdésére a vádlott megerősítette az ajánlatot. Az egyenruhások azonban visszautasították és előállították a debreceni kapitányságon.

Beismerte

A nő a két bűncselekmény elkövetése során súlyos fokú alkoholos befolyásoltság alatt állt. A bíróság a büntetés kiszabásánál enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott részbeni beismerő vallomását, valamint büntetlen előéletét. Súlyosbító tényező volt viszont a hasonló jellegű bűncselekmények elszaporodottsága.

– A táblabíróság következetesen szigorú a korrupciós ügyekben és a közelmúltban több rendőr vádlottra is letöltendő börtönt szabtak ki ilyen jellegű cselekményekért. Ebben az ügyben ezért is indokolt legalább az ígért vagyoni előny összegével megegyező pénzmellékbüntetés kiszabása – indokolta az elsőfőkú ítélet súlyosbítását a tanácsvezető bíró.