Rendőrök kíséretében ellenőrzik a romániai betegszabadságolókat

Rendőrök kíséretében ellenőrzik május közepétől Romániában a munkáltató és az egészségügyi pénztár képviselői, hogy a betegszabadságra küldött a megjelölt címen tartózkodik-e. Akit nem találnak otthon, nem fizetik tovább a betegnapjait.

Cseke Attila tárcavezető magyarázata szerint erre egyebek között azért van szükség, mert megugrottak a betegszabadságokkal kapcsolatos kiadások. Míg 2009 első negyedévében az egészségügyi tárca 220 millió lejt költött erre, az idei év hasonló időszakban már 255 millió lejt fizettek ki a betegállományban lévőknek. A román szaktárca vezetője szerint néhány megyében a betegnapok aránya 20-30 százalékkal emelkedett, a tengerparti Konstanca megyében pedig 50 százalékos a növekedés.

A miniszter felhívta a figyelmet: a május 15-én érvénybe lépő módosítások között az is szerepel, hogy a betegnek ezentúl nyilatkoznia kell arról, hol található meg a betegszabadság ideje alatt, és ez ellenőrizhető is. Amennyiben a munkaadó vagy az egészségügyi biztosító által kiküldött ellenőrzés során nem találják otthon a beteget, másnaptól nem fizetik tovább a szabadságot.

Romániában a betegszabadság első öt napját a munkáltató fizeti, a többi az államkasszát terheli. 2009-ben megközelítőleg 2,7 millió beteglapot adtak ki, ugyanakkor 923 millió lejt fordítottak a betegszabadságokra. 2006-ban ez az összeg még csak 482 millió lej volt.

A román jogszabály-módosítás nem vonatkozik a krónikus betegségekre, sem a veszélyeztetett terhességekre, vagy a szülés előtti és utáni szabadságra, valamint a beteg gyerekek gondozására.

– Független Hírügynökség –