Rendkívüli módon drágultak a zöldségek és gyümölcsök – RTL Híradó

Rendkívüli módon drágultak a zöldségek és gyümölcsök – RTL Híradó
Háromszor annyiba kerül a bab, a retek, kétszer többe a paradicsom és a paprika a piacokon, mint egy éve.

Több olyan gyümölcs is van, amiért ezer forintot kérnek kilónként. A piacigazgatóság szerint a viharok, árvizek miatt nagyon kevés a termés, ezért adják jóval drágábban a még épen maradt zöldséget, gyümölcsöt. Nagyon kevés a takarmány is, így ötödével drágulhat ősszel a hús is – hangzott el az RTL Híradóban.

Tavaly 250 forint volt, most már 500 a ribizli kilója, de nemcsak ezért kell jóval többet fizetni idén. Paradicsomot 600 forintért, cseresznyét 700 forintért lehet kapni a budapesti Fehérvári úti vásárcsarnokban. Aki vásárol, az sem kilókat, hanem csak néhány darabot visz.

A zöldségek közül a retek és a zöldbab drágult a legjobban, háromszor annyiba kerülnek, mint tavaly ilyenkor. A paprika is a felével többe kerül. Szinte mindegyik gyümölcs drágább lett, a málna például 1300 forint volt kilónként, most 1700.

Várhatóan drágul majd a hús is

Leginkább a cseresznye és a meggy drágult. Rekop György főfelügyelő az RTL Híradónak azt mondta: az eső, a vihar, a jég elverte a termést, vagy a hőmérséklet változás miatt megrepedt, ami nem értékesíthető. A cseresznye a tavalyi 200 forintos árhoz képest 4-500 forint, de van, ahol ezer is lehet.

A szakemberek szerint kevesebb lesz a takarmány is, ezért az év második felében várhatóan ötödével drágul majd a hús is.

– Független Hírügynökség –