Rendesen kitoltak az oroszok a húsiparral

Rendesen kitoltak az oroszok a húsiparral
© Illusztráció: agroinform.com
Debrecen – A magyar húsipari cégeket több millió eurós veszteségek érték a korlátozás miatt.

Felére esett vissza az orosz húsimport értéke az idei év első nyolc hónapjában. Eddig 39 százalékkal zuhant a volt Szovjetunión kívüli országokból érkező termékek mennyisége, miközben a válság csökkentette az orosz fogyasztók vásárlóerejét. A magyar húsipari cégeket is több millió eurós veszteségek érték a korlátozás miatt.

Több mint egy éve

A moszkvai szövetségi vámszolgálat adataiból kiderül, hogy 2015 első nyolc hónapjában az orosz árubehozatal 103,9 milliárd dollárt ért el, a tavalyi 170,3 milliárd dollárral szemben – írta a napi.hu. A jelentős importvisszaesést elsősorban az idézte elő, hogy zuhant a kőolaj ára és a rubel is gyengült a dollárral szemben, így a termékek behozatala összességében drágult. Az ukrán válság miatt kivetett nyugati büntetőintézkedések miatt Oroszország tavaly augusztus 7-ével vezetett be teljes embargót a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékek, valamint a baromfi, a hal, a sajt, a tej- és a tejtermékek behozatalára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából és Norvégiából. Augusztus 20-ával a listáról lekerültek a burgonya- és hagymavetőmagok, a hibrid csemegekukorica és a zöldborsó, a laktózmentes tejtermékek, bizonyos vitaminok és íz-adalékanyagok, továbbá protein koncentrátumok is. Idén augusztustól az oroszok meghosszabbították az embargót és további szigorításokat terveznek.

Hatalmas károk

Eközben Magyarország már több mint 80 millió eurós veszteséget könyvelhetett el az orosz embargó miatt – jelentette ki Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) miniszteri biztosa. Úgy véli, hogy különösen azok a húsipari cégek sínylették meg az embargót, amelyek piaci helyzetét a kormány az előző években stabilizálta.

Alternatív piacok

Így egyebek mellett a Gyulahús Kft., a Pápai Hús Kft. és a Kométa is komoly veszteségeket könyvelhetett el. Budai Gyula szerint viszont a kormány alternatív piacokat keresett az érintett húsipari cégeknek és megszilárdította a belső piacokat, ez pedig mérsékelte az orosz embargó hatásait.

HBN