Rendbontások miatt leállították a DAC-Slovan meccset Dunaszerdahelyen

Rendbontások miatt a 17. percben 10 percre le kellett állítani a dunaszerdahelyi DAC és a pozsonyi Slovan futballcsapat szombati dunaszerdahelyi mérkőzését. A rendőröknek még a mérkőzés előtt elő kellett állítaniuk 13 randalírozó szurkolót.

22,40 Fogyatkoznak a szlovák nagykövetség előtt tüntetők
Felére apadt a 800 fős tömeg szombaton este tíz óra után a budapesti szlovák nagykövetség előtt. A dunaszerdahelyi mérkőzésen történtek miatt kialakult spontán demonstráció eddig békésen zajlott. Részletek


21,20 Egy magyar állampolgár van kórházban Szlovákiában

A dunaszerdahelyi DAC és a pozsonyi Slovan szombati mérkőzésén előállított mind a 16 magyar állampolgárt szabadon engedte a szlovák rendőrség – mondta a Független Hírügynökségnek a Nagyszombati Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője.Részletek


21,01 Hétfőn is demonstrálnak a budapesti szlovák nagykövetség előtt
Nem sokkal este 9 előtt már csaknem 150-en demonstráltak a békéscsabai szlovák konzulátus előtt, ahova este 8 körül megérkezett Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnöke – jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója. Toroczkai bejelentette, hogy hétfőn Budapesten, a Szlovák Nagykövetség előtt tüntetnek a szombati dunaszerdahelyi labdarúgó mérkőzésen történtek miatt. Részletek


20,50 Dunaszerdahely – Minden előállított magyar állampolgárt szabadon engedtek
A dunaszerdahelyi DAC és a pozsonyi Slovan szombati mérkőzésén előállított mind a 16 magyar állampolgárt szabadon engedte a szlovák rendőrség – mondta a Független Hírügynökségnek a Nagyszombati Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője. Részletek


20,43 A szurkolókra várnak a budapesti szlovák nagykövetség előtt
A dunaszerdahelyi mérkőzésről érkező szurkolókra vár az a 800 ember, akik szombat este gyűltek össze a budapesti szlovák nagykövetség előtt demonstrálni – jelentette a Független Hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítója.

 A mérkőzésre utazott drukkerek közül egyébként már többen haza is érkeztek, köztük Budaházy György is. A helyszínen lévő Magyar Gárda egyik vezetője elmondta, addig nem mozdulnak a követség elől, ameddig a szurkolók meg nem érkeznek, addig békésen várakoznak.Részletek


20,40A szlovákiai magyar párt elnökhelyettese kikérné a rendőri akcióról készült videofelvételt

20,18 Dunaszerdahely – 16 magyar állampolgárt állítottak elő, 50-en szorultak orvosi ellátásra
Tizenhat magyar állampolgárt állítottak elő a dunaszerdahelyi DAC és a pozsonyi Slovan szombati dunaszerdahelyi mérkőzése során – tájékoztatta a Független Hírügynökséget a szlovák rendőrség. A meccs előtt és alatt előállított szlovák állampolgárok száma 15, közülük 13 Slovan-drukker.

A rendőrség összesen 31embert állított elő, 16 magyar és 15 szlovák állampolgárt. Részletek

 

Nézze meg a videót is!


19,40 Több tucat demonstráló a békéscsabai szlovák konzulátus előtt – Budapesten újabb csatlakozók
Körülbelül 50 demonstráló gyűlt össze a Jobbik által szervezett tüntetésen a békéscsabai szlovák konzulátus előtt szombat este – tájékoztatott a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója. Árpádsávos és magyar zászlókat is látni, és a résztvevők szlovákellenes jelszavakat skandálnak. Részletek


19,20 Több százan a szlovák nagykövetség előtt
A demonstráción Tomcat is megjelent. Részletek


19,00 A Jobbik Békéscsabán szervez demonstrációt
A Jobbik felszólítja a külügyminisztert, hogy minden lehetséges fórumon tiltakozzon a “szlovákiai magyarellenes intézkedések” ellen – áll a szervezet szombati közleményében. Részletek


18,30 Dunaszerdahelyi meccs – Lezárták a Stefánia utat
Körülbelül 150 ember gyűlt össze a szlovák nagykövetség előtt szombaton este hat órára.  Részletek


18,10 Lekordonozzák Budapesten a szlovák nagykövetség környékét
A rendőrség szombaton este fél 6 után elkezdte lekordonozni a szlovák nagykövetség épületének közvetlen környékét Budapesten. A Független Hírügynökség információi szerint radikális szervezetek be nem jelentett tüntetéséről kaptak információt. Részletek


17,34Koncertet is szerveztek volna a Dunaszerdahelyre utazó magyar drukkereknek
Nemcsak a dunaszerdahelyi DAC és a pozsonyi Slovan szombati dunaszerdahelyi mérkőzésére készültek magyarországi drukkerek, hanem egy koncertre is, amelyet a csallóközi magyarlakta városhoz közeli egyik településen tartottak volna. Részletek


17,04 Tüntetést szerveznek szurkolói csoportok a budapesti szlovák nagykövetség elé
A budapesti szlovák nagykövetség elé szerveznek tüntetést szombat este 18 órára szurkolói csoportok, a Dunaszerdahelyi DAC – Slovan Bratislava mérkőzésen történtek miatt.

 A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese a Független Hírügynökségnek elmondta: a rendőrség tud a spontán tüntetésről.


16,25

Körülbelül 30 sérültje van a dunaszerdahelyi DAC és a pozsonyi Slovan szombati dunaszerdahelyi mérkőzése előtt és közben zajlott rendbontásoknak, illetve a rendőrségi fellépésnek.

 

A rendbontások miatt egyszer meg is szakított első félidő végéig, illetve a második félidő kezdetéig hat embert szállítottak különféle sérülésekkel – főként fejsérülésekkel – a helyi kórházba. Egy szurkolót, aki állítólag leesett a tribünről, mentőhelikopterrel az egyik pozsonyi kórházba szállították. A szlovák rendőrség tájékoztatása szerint az ittas illető epilepsziás rohamot kapott.

A szlovák rendőrség egyelőre nem erősítette meg azt az értesülést, miszerint egy szurkoló – állítólag magyar állampolgár – életét veszette.

 

A DAC-szurkolók ellen kellett fellépni, mert köveket hajigáltak a tribünről – tájékoztatott Martina Kredatusová, a Nagyszombati Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője. Közölte: a rendezők nem teljesítették kötelességüket, nem nyitották ki a tribünről kifelé vezető ajtót, ezért a szurkolók összezsúfolódtak, s a rendőri fellépés során hárman megsérültek.

Rendőrségi utasításra a kijáratot kinyitották, és kiszorították a rendbontókat. A meccsen a Slovan-drukkerek is petárdákat, füstbombákat dobáltak.

A Független Hírügynökségnek szemtanúk arról számoltak be, hogy a rendőri fellépés előtt nem láttak rendbontást. A több magyar klubtól érkezett szurkolók zászlóikkal elfoglalták helyüket, már egy órával a mérkőzés előtt.

A zászlók között voltak Nagy-Magyarországot ábrázolók is, lehet, hogy ezt tekintették provokációnak. Szemtanúk szerint körülbelül 70 szlovák rendőr előzmények nélkül lépett fel magyar szurkolók ellen. A magyarok között egyébként győri, budapesti, soproni,nyíregyházi szurkolók is voltak.

Összesen körülbelül 15 ezer néző gyűlt össze, szemtanúk szerint régen volt ekkora érdeklődés mellett mérkőzés a dunaszerdahelyi stadionban. Szemtanúk arról is beszámoltak, hogy néhány hete, Pozsonyban hasonló, erődemonstráció jellegű rendőri beavatkozás történt a lengyel szurkolók ellen, mikor a szlovákok ellen játszottak.


15,42

A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint a mérkőzésre Budapestről körülbelül 500 szurkoló érkezett, de soproni és győri fiatalok is megjelentek a stadionban.

A rendőrök szétválaszották a magyar és a szlovák szurkolótábort, 500-500 egyenruhás vigyáz a két táborra. A szlovákoknak és a magyaroknak külön kijáratot biztosítottak, a kapuknál kordonokat építettek és lovasrendőrök sorakoztak fel.

Egy győri fiatalembert, aki már kijött a stadionból, az utcáról vitték el a mentők, mert összeesett. A biztosításban résztvevő rendőrök arra számítanak, hogy még nagyobb gondok lesznek, ha a két tábor elhagyja a stadiont.


15,35,

Az egyik sérültet, egy magyar fiatalembert helikopterrel kellett elszállítani. A mentőorvos az NB1.hu-nak elmondta, a magyar szurkoló állkapcsa eltört és nem is lélegzett, így intubálni kellett, azaz egy csövet vezettek a légcsövébe, hogy újraindítsák és biztosítsák a légzést. ( – nb1.hu – ) Az NB1.hu képeiért kattintson ide


DAC-Slovan 0-4

Remekelt a pozsonyi csapat, de ezzel szinte senki sem törődik most.


15.15: A kisalfold.hu  információi szerint a Dunaszerdahely (DAC)-Slovan mérkőzés előtt többeket igazoltattak a városban a rendőrök, s úgy tudni, a szlovákok magyar zászlót is égettek.

A mérkőzés már a kezdés után nem sokkal félbeszakadt, amikor a Magyarországról érkező szurkolók és a rendőrök a vendég szektorban összecsaptak. A meccs 15. percében rendőrök bevonultak a vendégszektorba. A játévezető ekkor félbeszakította a meccset.

A pálya mellé megérkezett a mentőhelikopter.
A pepsifoci.hu tudósítója közvetlen közelről látta, hogy percekig ütötték-verték az embereket, sokszor földön fekvő, magatehetetlen embereket gumibotoztak a szlovák rendőrök. Több vérző fejű embert lehetett látni. Kollegánk három olyan drukkert is látott, aki az ütlegelés után mozdulatlanul feküdt, őket a mentők szállították kórházba. A honlap tudósítója arról számolt be, hogy az akciót nem előzte meg rendbontás.

A balhét látva a játékvezető az öltözőbe parancsolta a csapatokat, és 15 perces szünetet követően folytatódott a meccs. A kommandósok tovább üldözték a szurkolókat a stadionon kívül is.

________________________________________________________________

 

14.30: Kollégánk a helyszínről telefonált, hogy a szlovák rendőrök nekiestek a magyar szurkolóknak. Többen súlyos sérüléseket szereztek, információink szerint egy embert újra kellett éleszteni. Egyelőre három sérültről tudunk, és egy mentőhelikoptert is ki kellett küldeni a helyszínre. További részletek később!
________________________________________________________________

 

14.17: Mivel a meccset a szlovák hatóságok és a szakszövetség is fokozottan veszélyesnek minősítette, a Slovan-tábort a pozsonyi indulási helytől egészen a dunaszerdahelyi stadionig rendőrök kísérték a tömeget.

Ezzel azonban nem sikerült megakadályozni, hogy a szurkolók füstbombákat, petárdákat dobáljanak – elsősorban a vonulást figyelő érdeklődők, újságírók felé. A Slovan-drukkerek menete röviddel fél tizenkettő előtt ért a zömmel magyarlakta Dunaszerdahelyre, s at ottani vasútállomásról a helyi stadionra ment. Közben Slovan-sálakat, zászlókat, szlovák nemzeti lobogókat lengettek, valamint magyar- és zsidóellenes jelszavakat skandáltak.

A DAC-zászlókkal, magyar és árpádsávos lobogókkal felszerelkezett magyar szurkolók az egyik dunaszerdahelyi áruház elől indultak a mérkőzésre, s közben megkoszorúzták Szent István királynak a belvárosban lévő szobrát. Arról, hogy Magyarországról körülbelül hány DAC-drukker érkezhetett, egyelőre nincs becslés.

A közrendet a szlovák rendőrség tájékoztatása szerint több mint hétszáz egyenruhás vigyázza, köztük lovas és rohamrendőrök is. Az egyelőre meg nem erősített információink szerint a várost a meccs miatt helikopterről is pásztázták.

A fél kettőkor elkezdett mérkőzésen részt vesz Dušan Čaplovič ((dusan csaplovics)) kisebbségekért is felelős szlovák miniszterelnök-helyettes is, aki a Robert Fico vezette legerősebb pozsonyi kormánypárt egyik alelnöke is egyben.

A DAC futballklubot Szlovákiában gyakran “magyar” csapatként jellemzik, hiszen a javarészt magyarlakta Dunaszerdahelyen működik. A csapat egyes, szlovák csapatokkal folyó mérkőzései ezért az esetleges nemzetiségi viszálykeltés szempontjából is kockázatosak.

· Még több sportTovábbi hírek a Sport kategóriából