Rendbe teszik a régi temető területét Szoboszlón

Akt.:
Rendbe teszik a régi temető területét Szoboszlón
© Illusztráció: Derencsényi István
Hajdúszoboszló – Mintegy háromezerre becsülik a sírok számát, de csupán néhány száz azonosítható.

Felszámolják a régi temetőt Hajdúszoboszlón, a Tokay és a Libagát utcákkal határolt, több mint három hektáros területen, de egyelőre csupán egyetlen sír exhumálása folyik – tudtuk meg Nyéki Istvántól, a Hajdúszoboszlói Városgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatójától.

– Ide már 50 éve nem temetnek, és most a tulajdonos önkormányzat úgy döntött, rendbe rakatja a területet. Ennek elvégzésére cégünket kérte fel, miután mi üzemeltetjük a jelenleg használt temetőt, így nekünk vannak megfelelő eszközeink és embereink a feladatra. Első lépésként lehetőséget biztosítunk a hozzátartozóknak, hogy elhunyt szeretteiket máshol helyezhessék el; ennek érdekében fél éve rendszeresen felhívást teszünk közzé.

November végéig jelentkezhetnek az érintettek, de eddig mindössze néhány érdeklődés volt, és egyetlen exhumálásra érkezett igény, ez zajlik e napokban – mondta el Nyéki István.

Mivel a régi nyilvántartások a mainál sokkal kevésbé voltak szigorúak, nem tudni, hány sír lehetett a temetőben. Mintegy háromezerre becsülik a számukat, de mindössze néhány száz az, melynek látható, beazonosítható maradványa (például egy-egy fejfa) van. Hogy ezekkel mi lesz, attól függ, az önkormányzat később mit szeretne majd kezdeni a területtel – tudatta a cégvezető.

HBN
hirdetés