Rendben indulhat a tanítás

iskolai készülődés
iskolai készülődés
Az iskola felújítási munkák csak néhány iskolában okozhatnak nehézségeket. &nbspvideo

A megyei fenntartású közoktatási intézményekben mindenhol végeztek felújítási munkákat, amelyeket időben be is fejeztek – tudtuk meg Kormos Dénestől, a megyei közgyűlés alelnökétől. Egyetlen kivétel az ózdi József Attila Gimnázium, ahol egy párnapos csúszás miatt 3 tantermet a kollégiumban vesznek igénybe, de a jövő héten valószínűleg már minden helyreáll. A felújításokra több, mint 50, az informatikai fejlesztések közel 100 millió forintot fordítottak. A karbantartási munkáknál jelentős megtakarítást jelentett, hogy az integrált intézményekben hatékonyabban tudták alkalmazni a dolgozókat és az eszközöket.

Ellenőrzött munkák

Miskolcon minden iskolában rendben megkezdődik a tanítás. Mókáné Hallók Zsuzsanna, a miskolci polgármesteri hivatal oktatási, kulturális és civil kapcsolatok főosztályának helyettes vezetője elmondta: a középiskolák közül a Ferenczi Sándor Szakközépiskolában folynak még munkák, itt egy-másfél hónapos kényelmetlenségre kell felkészülniük a diákoknak és a tanároknak, de a tanításban nem lesz fennakadás. Nagyobb átépítés, fejlesztés zajlik a Diósgyőri Gimnáziumban, ám az oktatást itt is átszervezésekkel oldják meg. A főosztály munkatársai minden munkát ellenőriztek, így elmondható, hogy a tanítás a többi intézményben is zökkenőmentesen elkezdődhet.

HSz

Mit várnak az idei tanévtől?

Kascsák Ferenc, a miskolci Fazekas – Istvánffy Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója elmondta: a közoktatási törvény módosítása miatt van egy kis bizonytalanság, főként a plusz két kötelező óra kiosztása kapcsán, de minden bizonnyal megoldják. A nyári felújítások befejeződtek, így a tanév zökkenőmenetesen kezdődhet.

Kasza István, az emődi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és a Szakiskola igazgatójától megtudtuk: jelentős változást jelent számukra az önkormányzat kedvező döntése a 4 éves szakképzésre való áttérésről. Most egyeztetik az óraszám-növelést, amit eddig a kollégák egyébként is elvégeztek, de így már hivatalos formája is lesz.

Mihalik László, a miskolci Andrássy Gyula Műszaki Középiskola igazgatója szerint az ősszel az 1956-os megemlékezésekre helyeznek nagyobb hangsúlyt, más szempontból átlagos évre számít. Valószínűleg megindul a Térségi Integrált Szakképző Központ kialakítása miatt az építkezés az iskolában, ezért a tanítás rendjét is – valószínűleg – át kell majd szervezni. A plusz órák a diákoknak jelent majd előnyt, hiszen többet foglalkoznak velük a pedagógusok.