Rendõrök szedték össze a netkávézókból az iskolakerülõ gyerekeket

Razziát tartottak a rendőrök az indonéziai Bandungban, hogy összeszedjék az internetkávézókból a lógós gyerereket hétfőn – jelentette az AFP. A fellépést a szülők és a pedagógusok kezdeményezték.

A nyugat-jávai Bandung városának összesen 23 internetes helyét szállták meg a rendőrök hétfőn. “Összesen 89 diákot szedtünk össze, sokukon még az iskolai egyenruha is rajta volt” – mondta egy városi illetékes az AFP-nek. “Tanítási idő alatt az iskolában kellett volna lenniük, ehelyett a számítógépes játékokkal töltötték az időt, cseteltek, és a Facebook oldalaikkal foglalatoskodtak” – tette hozzá Suparno.

A főként tizenéves gyerekeket figyelmeztetésben részesítették, és visszavitték őket az iskolába. Állítólag sokan közülük igencsak megijedtek a rendőrök láttán, akiket igyekeztek meggyőzni: engedjék el őket, és többet nem fognak lógni. A razziát azután indították a hatóságok, hogy a szülők és a tanárok egyre többet panaszkodtak arra, hogy az iskola helyett a webkávézókba járnak a gyerekek.

Az internetes helyek népszerűek Indonéziában, ahol nagyon sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy saját számítógépük legyen. A szegényes internet-infrastruktúra ellenére a helyiek a világ egyik legodaadóbb felhasználói a közösségépítő internetes honlapoknak – teszi hozzá az AFP. A világ legnépesebb muszlim országában már egy ideje vitáznak azon, hogy hol lehet megteremteni az egyensúlyt a szólás – és az információ szabadság és a társadalom védelme között.