Rend és tisztaság a cél Hajdúszoboszlón

Szoboszló egyik büszkesége a nemrégiben felújított művelődési központ
Szoboszló egyik büszkesége a nemrégiben felújított művelődési központ - © Fotó: HBN
Hajdúszoboszló – Parkolók, galambok, vendégek a képviselő-testület legutóbbi ülésén.

A városi rendőrkapitányság 2014-ben rendőri eljárásban 646 bűncselekményt regisztrált: a szervezet ilyen alacsony mutatóval az elmúlt öt évben nem büszkélkedhetett – derült ki a legutóbbi képviselő-testületi ülésen, amelynek egyik napirendi pontja volt a fürdőváros közrendje, közbiztonsága is. A város polgárőrei is kivették részüket a munkából: két embert fogtak el, hármat értek tetten, két eltűnt személyt kutattak fel, illetve hetvenegy alkalommal adtak jelzést a hatóságoknak.

Sportpálya, temető, parkoló

Ingatlanokkal összefüggésben is születtek döntések. Habár már 2013-ban felvetődött egy extrém sportpálya kialakítása, a bizottságok az eddig felmerült helyszínek egyikét sem találták elfogadhatónak, de végül megszületett a határozat: a közeljövőben a Szent Erzsébet utcán valósulhat meg a beruházás. A hatvanas években lezárt, úgynevezett Soproni temetőt viszont felszámolják: a testület arról döntött, hogy a területet annak rendezését követően más céllal kívánja hasznosítani. Óvodai parkolók kialakítása is szükséges Szoboszlón, ezúttal a Bambinó-, a Manókert-, illetve a Szivárvány Óvodánál épülhetnek várakozóhelyek. De több játszótér (Bartók telepi, Rákóczi utcai, Galgócz sori) is megújulhat ebben az évben.

A fürdővárosban is időszerűvé vált több útszakasz felújítása, többek között az Eötvös, a Hathy János, az Isonzó, a Keleti utcákon kezdődhet meg hamarosan az útburkolat cseréje saját forrásból. A képviselők azt is megszavazták, hogy a már meglévő térfigyelő-rendszert kiegészítve, újabb négy kamerát helyezzenek el az alábbi helyszíneken: Szent István park, Major utca, Hősök tere, Halasi Fekete Péter tér. De a galambok kártékony tevékenysége ellen is tenni kívánnak, egyelőre a lehetséges módszereket vizsgálták meg (például huzalozás, különböző madárriasztók, populációcsökkentés).

Vendég, gyógyvíz, partner

A városban korábban helyi rendelettel tiltották az úgynevezett vendégfogást, ám a NAV álláspontja szerint ez a tevékenység nem tekinthető általában véve jogszerűtlennek (erre vonatkozó engedély kiváltásával lehetséges folytatni), így a képviselőknek is módosítaniuk kellett az ezzel kapcsolatos rendeletet. A városban mindeddig nem állt fel települési értéktár, ezért a testület azt is kezdeményezte, hogy a város legfőbb kincsét, a szoboszlói gyógyvizet vegyék fel a Hajdú-Bihar Megyei Értéktárba. Egyéni képviselői indítványra pedig megindulhat a lengyel Dzierzoniowval történő partnervárosi kapcsolat kialakítása.

HBN