Rekordszinten a kokainfogyasztás miatti halálozások száma Angliában és Walesben

London – Öt év alatt több mint kétszeresére emelkedett és rekordszintet ért el a kokainfogyasztás miatti halálozások száma Angliában és Walesben.

A kokain okozta halálesetek száma 2012-ben 139 volt, tavaly azonban már 432 – ismertette a brit statisztikai hivatal friss adatait a brit sajtó kedden. 2016-ban 371-en haltak meg a kábítószer miatt.

Szakértők szerint a társadalom minden rétegében fogyasztják a szert, amelynek nagyobb tisztasága és árának mérséklődése egyaránt közrejátszhat a halálesetek számának emelkedésében.

A statisztikák szerint a gazdagabb háztartásokban élő felnőttek körében 2,6 százalékra, 875 ezer főre emelkedett azoknak a száma, akik a tavalyi évben fogyasztottak kokaint. Ez az arány 2008-2009 óta nem volt ilyen magas.

A fentanil szintetikus opioid miatti halálesetek száma 58-ról 75-re emelkedett tavaly, a még ennél is erősebb cafentanil pedig először került be a halál okaként egy halotti anyakönyvbe, és összesen 27 ember halálát okozta.

A heroin és a morfium számlájára írható halálesetek száma viszont először csökkent 2012 óta, 45 esettel 1164-re.

“Ijesztő, hogy az emberek milyen könnyen juthatnak kokainhoz, különösen a fővárosban” – idézte londoni Priory Kórház addiktológiai szakértőjét a The Times című lap. Niall Campbell hozzátette, a közösségi média és a sötét web csak megkönnyíti ezt. “Egyes források szerint a kokaint gyorsabban szállítják házhoz Angliában és Walesben, mint a pizzát. Mindenféle társadalmi rétegből látok példákat arra, hogy miként pusztít a kokainfüggőség” – mondta.

A brit statisztikai hivatal szerint tavaly összességében 3756 ember vesztette életét kábítószer miatt, ami lényegében megegyezik a 2016-ban jelzett számmal. Akkor 12-vel kevesebben haltak meg. Az esetek kétharmada volt véletlen.

Anglia észak-keleti részében jóval magasabb a kábítószer miatti halálozások aránya, Londonban például jelentősen alacsonyabb.

Szakértők szerint több mint 25 éve most a legalacsonyabb a kokain ára, a fiatalok különösen egyszerűen hozzájutnak a droghoz okostelefonjukat használva. Egy júliusban ismertetett átfogó európai jelentés szerint Európában Angliában és Walesben a legnagyobb a kokainfogyasztás mértéke a fiatalok körében.

Civil szervezetek bírálták a brit kormányt, amiért nem hoz más európai országokban érvényben lévő intézkedéseket a halálesetek megelőzésére. Példaként Portugáliát említették, ahol nem bűncselekmény a droghasználat és a britnek kevesebb mint tizede a halálozási ráta.

– MTI –További hírek a Nagyvilág kategóriából

Sporthírek