Rekordszámú újszülött panda maradt életben idén

Peking – Rekordszámú újszülött panda maradt életben az idén, az eddig világra jött 26-ból 23-an egészségesen fejlődnek a világ legnagyobb pandatenyésztő központjában, a délnyugat-kínai Szecsuanban – közölte a kínai média vasárnap.

A korábbi rekordot 2013-ban állították be, abban az évben 20 új jövevénnyel gyarapodott a helyi pandaközösség. Az idei új bocsokkal, köztük a szintén rekordnak minősülő kilenc ikerpárral együtt a csengtui tenyésztő- és kutatóközpont területén 218 óriáspanda él.

A helyi szakemberek szerint a kivételes idei szaporulat a mesterséges megtermékenyítés tökéletesedésének, a külföldi állatkertekkel folytatott szakmai konzultációnak, a tenyésztésbe vonható alanyok egyre nagyobb választékának és az ezzel járó előnyöknek tulajdonítható.

A pandáknak otthont adó központ a hétvégén közszemlére bocsátott az idén érkezettekből 13-at, közük hat ikertestvért, így az eseményről értesült civilek is találkozhattak velük.

Patrick Haverman, az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) képviseletében Csengtuban az alkalmat megragadva a vadon élő állatok védelmére hívta fel a nemzetközi közösséget és bejelentette, hogy az egyik – szeptemberben született – pandaikerpárnak az anyját, a 14 éves Csinhót az UNDP jelképének választották.

Napjainkban kevesebb mint 2 ezer panda él vadon elsősorban Szecsuan és Senhszi tartományok bambuszerdeiben, és körülbelül 400-an vannak fogságban a világon.

Veszélyeztetett élőhelyeikről épp a héten tett közzé jelentést a Greenpaece környezetvédelmi szervezet. Állításaik szerint a pandák és más vadak természetes életterét, a ritka növényzetet erdőirtások veszélyeztetik.
Ráadásul az elmúlt két évben csaknem 1300 hektár területen vágtak ki fákat olyan vidékeken, amelyeknek egy része az UNESCO világörökségi listáján szerepel. A dokumentum szerint egyes részeken haszonnövények termesztésébe kezdtek.

Kína eddigi legnagyobb területen végzett pandanépszámlálása során, három tartomány erdőiben 268-nal több pandát találtak, mint tíz évvel ezelőtt. Az idén közzétett adatok szerint a pandák kétharmada az ország 67 természetvédelmi területén, csaknem 2,6 millió hektáron él, a területük nagyjából 12 százalékkal bővült.

Az óriáspandákról közismert, hogy szexuálisan nem számítanak aktívnak, ezért nem is szaporák. A vadon élő nőstények évente egyszer esnek teherbe és legfeljebb három bocsnak adnak életet. A fogságban élőknél ennél rosszabb az arány.

– MTI –

Címkék: ,







hirdetés