Hatvanezernyien az éjszakában Debrecenben

Akt.:
Papp László polgármester a Déri Múzeumban tartott sajtótájékoztatón
Papp László polgármester a Déri Múzeumban tartott sajtótájékoztatón - © Fotó: Miskolczi János
Debrecen – Tavalyhoz képest megháromszorozódott a Déri Múzeum intézményeit szombaton felkeresők száma.

Rendkívül sikeresnek nevezte a Múzeumok Éjszakájának cívisvárosi programjait Papp László polgármester azon a szerdai sajtótájékoztatón, ahol összegezte a hétvégén lezajlott esemény debreceni tapasztalatait. A város első embere amondó, Debrecen betöltötte azt a szerepet, amelyet a szervezők neki szántak, a visszajelzések alapján pedig nagyon jó tapasztalatokkal gazdagodtak azok, akik részt vettek a programokon.

– Mint ismert, idén Debrecen volt az eseménysorozat fővárosa. Ennek és a jó szervezésnek köszönhetően ebben az évben a cívisváros minden korábbi rekordját megdöntötte, akár a kínálat mennyisége és minősége, akár a látogatottság terén. Összességében a múzeumhoz tartozó területeken 25 773 látogató járt, amely több mint háromszorosa a tavalyi adatoknak, s óriási eredmény. Egy évben 110-120 ezer látogatója van a Déri Múzeumhoz tartozó intézményeknek, tehát ezekből a számokból is érzékelhető, hogy nagyon sikeres napon vagyunk túl. Ezek miatt az adatok és visszajelzések miatt ötlött föl bennünk, hogy Debrecen akkor is legyen a Múzeumok Éjszakájának fővárosa, amikor hivatalosan nem az, mert jól látható, hogy érdemes ebbe pénzt és energiát fektetni – fogalmazott Papp László.

Többször is visszamentek

A Déri Múzeum képviseletében Angi János igazgató arra hívta fel a figyelmet: ha a Budapesten használt számlálási metódust használják, akkor a közel huszonhatezer ember dupláját regisztrálták volna.

– A fővárosban a számos intézmény miatt a belépőket számlálták, míg nálunk csak a karszalagokat. Debrecenben annyi esemény történt, hogy a karszalaggal rendelkezők többször is visszamentek az adott intézménybe megnézni a kiállításokat, koncerteket, vagy éppen azért, hogy részt vegyenek egy tárlatvezetésen. Összesen nyolc helyszínen zajlottak a programok, és ha a múzeum három helyszínéhez hozzáadjuk a többit is, kalkulációnk alapján kijön a hatvanezres létszám – mondta el az igazgató.

Még péntek estig

A tájékoztatón elhangzott: akik lemaradtak a szombat estéről, azok számára jó hír, hogy a Múzeumok Éjszakájának fő attrakciói, azaz a Golgota, és a fejedelmi jogarok péntek este hat óráig még megtekinthetők a Déri Múzeumban.

HBNVideó: Hatalmas tömeg és kígyózó sorok a debreceni Múzeumok Éjszakáján is

Erre kellett számítania annak, aki tegnap éjjel részt vett a Múzeumok Éjszakájának rendezvényein. Debrecenben a Munkácsy-trilógiának volt a legnagyobb sikere, a látogatók ugyanis 2 év után újra láthatták a Golgotát. Az RTL Klub híradójának riportja.
hirdetés