Rekordokat döntött a megyei turizmus

Akt.:
A megyei közgyűlés márciusi ülése
A megyei közgyűlés márciusi ülése - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Turizmus, szakképzés, pályázatok és ösztöndíjak voltak napirenden.

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a megye idegenforgalmi és turisztikai kérdéseire, ezért éves munkatervébe felvette a megyei turizmushoz kapcsolódó tájékoztató anyag tárgyalását a közgyűlés március 31-ei ülésén. A megye turizmusában jelentős szerepet betöltő három szervezet (a Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület, a Hajdúszoboszlói Turisztikai Nonprofit Kft., valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség) közreműködésével készült anyagból kiderült, hogy az elmúlt két évben igen jól teljesített a megye, hiszen ismét a korábbi éveket meghaladó vendégforgalmat regisztráltak, sőt új rekordok is születtek. 2016-ban 484 ezer 512 vendégünk érkezett, a vendégéjszakák száma pedig 1 millió 416 ezer 878 volt. A tavalyi eredményekhez képest tovább folytatódott a vendégforgalom-bővülés. Az országos átlagnál magasabb tartózkodási idő jellemző a megyére (ez az egészségturisztikai kínálatra vezethető vissza). A kereskedelmi szálláshelyeink kapacitása is jelentősen bővült az elmúlt években, 162 üzemelő egységnél a kiadható férőhelyek száma tavaly meghaladta a 19 ezret. A nemzetközi keresletet illetően is növekedés történt. A legfontosabb küldő piacok – változatlanul – Lengyelország, Románia és Németország voltak. A belföldi turizmus egyik fő motorja a SZÉP-kártya, melynek népszerűsége 2016-ban is töretlen volt. Ez a megye turizmusában is meghatározó tényező a belföldi vendégkör mértékére tekintettel.

És a kisebb települések?

A megyei rangsorban is igen előkelő helyet foglal el a megye, hiszen Budapestet nem számítva az 5. helyen található. A növekvő nemzetközi érdeklődés középpontjában két húzóvárosa található: Debrecen és Hajdúszoboszló. A képviselők elfogadták a tájékoztatót, s tettek is hozzá: Kocsis Róbert (Fidesz) szerint biztonságos az ország, azért is vonzó turisztikai célpont. Koroknai Imre (Fidesz) a kisebb települések sikereit is szeretné már elkönyvelni a turizmus terén, csakúgy, mint Kiss Attila (Fidesz), aki szerint egyelőre a fürdők sem nagyon tudnak labdába rúgni Debrecen és Szoboszló mellett.

m-2

Fotó: Molnár Péter

A közgyűlés még 2016-ban döntött arról, hogy részt vesz a Pure Cosmos nemzetközi projektben és biztosítja a megvalósításhoz szükséges saját forrást. A projekt keretén belül a partnerek feladata többek között a jó gyakorlatok azonosítása a kis- és középvállalkozások növekedésének és fejlődésének támogatása érdekében az adminisztratív terhek csökkentése és a releváns közszolgáltatások modernizációjának elősegítése témákban. A releváns jó gyakorlatokat a partnerek tanulmányutakon vizsgálják, azok átvételére szakmai workshopokat szerveznek, és regionális akcióterveket készítenek. Mint Pajna Zoltán közgyűlési elnök kiemelte, jó volna, ha feltérképeznék az átvehető példákat, és hasznosítanák a térségben.

A legutolsó

Lezárták a hazai decentralizált forrásokra kötött támogatási szerződéseket. mint ismert, a megszűnő regionális területfejlesztési tanács jogutódja a megyei önkormányzat, a következő fejlesztési programok keretében nyújtott támogatásokkal kapcsolatos döntéshozói feladatokat a szervezet látja el. Az átvett pályázatok esetén megtörtént az utolsó 2017. évi ellenőrzés – Ebes Község Önkormányzatának Kossuth utca útépítési munkái -, amely beruházás vége február 28. volt, így az ezzel kapcsolatos támogatási szerződés lezárásáról döntöttek.

HBN-BB