Rekordokat döntöget a kiberbűnözés aktivitása

Az online támadások folyamatos növekedésére hívja fel a figyelmet a Symantec internetbiztonsági tanulmánya. .

Az internetes bűnözők főként a közösségi oldalon támadják a gyanútlan felhasználókat, ahonnan vírusos weblapokra csalják őket.

Az internetes bűnözők a legegyszerűbb trükköktől már eljutottak a magas színvonalon kialakított kémrendszerek használatáig, amelyekkel főként a világ legnagyobb vállalatait és kormányszerveit támadják. Tény, hogy ezek a támadások globálisan terjednek, és igen komoly nemzetközi problémát jelentenek, melynek megoldásához mind a privát szféra, mind pedig a kormányok összefogására szükség van – olvasható a biztonsagportal.hu internetes oldalon.

Mivel a cégek belső információi sokat érnek a feketepiacon, a bűnözők főként erre a területre összpontosítanak. A tanulmány megállapította, hogy az internetes bűnözők a közösségi oldalakon szabadon elérhető személyes információkat is előszeretettel használják fel. A kiszemelt vállalatok sokat érő adatainak ellopása sokszor az egyes alkalmazottak közösségi oldalakon keresztül történő megtámadásával kezdődik. Ezért a védelem szempontjából kulcsfontosságú e népszerű webes szolgáltatások biztonsági felügyelete és megfelelő kontrollja a vállalati IT-rendszerek esetében.

A számítógépes bűnözők főként a közösségi oldalakon támadják a gyanútlan felhasználókat, ahol vírusos weblapokra csalják az áldozatokat. Ezen oldalakon keresztül aztán igyekeznek minél több kárt okozni. Különösen 2009-ben növekedett ezen támadások száma, hiszen az online incidenseknek már a 49 százalékát tették ki. 2008-ban ez az arány mindössze 11 százalék volt.

A Symantec tanulmánya szerint a bűnözés főként olyan országokból ered, ahol fejlődőben van a szélessávú infrastruktúra. A cég ezen államok közé sorolta többek között Brazíliát, Indiát, Lengyelországot, Vietnámot és Oroszországot is. 2009-ben ezekben az országokban ugrott meg leginkább a kiberbűnözők aktivitása. A Symantec internetbiztonsági tanulmánya továbbá rávilágít arra is, hogy a bűnözők elsősorban azért szervezik a támadásaikat a fejlődő országokból, mert ott kisebb eséllyel állítják őket bíróság elé – írja a biztonsagportal.hu.

– Független Hírügynökség –