Rekordméretű globális katonai kiadások 2009-ben

Új rekordot értek el tavaly a katonai kiadások a világban, főleg az Egyesült Államokban, Kínában és Franciaországban.

Ez áll egy svéd kutatóintézet szerdán megjelent tanulmányában, amely szerint 2009-ben 1500 milliárd 31 millió dollár ment el fegyverekre, és ez csaknem hat százalékos emelkedés 2008-hoz, és majdnem 50 százalékos növekedés 2000-hez képest.

A stockholmi székhelyű Nemzetközi Békekutató Intézet jelentése szerint “a globális gazdasági válság a jelek szerint nem érintette a fegyverkiadásokat a világban”. Az intézet listáján továbbra is az Egyesült Államok áll az első helyen 661 milliárd dolláros tavalyi katonai kiadással. Ez a pénzösszeg globálisan 43 százalékos részesedést jelent.

Az intézet szerint Washington 47 milliárd dollárral többet költött fegyverekre 2009-ben, mint egy évvel korábban. A svéd intézet szerint Kína foglalja el a második helyet a katonai kiadások listáján, de csak becsült összeg alapján, mivel nem lehet hozzáférni a hivatalos pekingi adatokhoz. A rendelkezésre álló különféle információk alapján a békekutató intézet úgy becsüli, hogy Kína tavaly nagyjából 100 milliárd dollárt költött fegyverekre.

63,9 milliárd dolláros tavalyi katonai kiadással Franciaország lett a svéd intézet 2009-es listájának harmadik helyezettje. A leggyorsabb, vagy másként ugrásszerű növekedés a katonai kiadásokban Ázsiában és Óceánia országaiban volt tapasztalható tavaly. Ez 8,9 százalékos növekedést jelent 2009-ben 2008-hoz képest.

– Független ÍHrügynökség –