Rekordáron, több mint 43 millió euróért kelt el egy Modigliani-fejszobor

Rekordáron kelt el hétfőn Amadeo Modigliani kőből faragott egyik női fejszobra egy párizsi aukción. Az 1920-ban 35 évesen meghalt olasz művész alkotásáért 43 millió 180 ezer eurót adott az ismeretlen vevő a Christie’s árverésén.

A kőfejet négy és hat millió euró közötti összegre becsülték előzőleg, ehhez képest csaknem tízszeres áron kelt el. A 43,18 millió euróban benne van az aukcióház jutaléka, de így is rekord az ár, hiszen ennyiért még nem vettek meg Modigliani-festményt – vagy szobrot.

A 65 centiméteres kőfej, amit 1912-ben mutattak be először egy párizsi kiállításon, az 1977-ben elhunyt francia üzletember, Gaston Levy gyűjteményének része volt. Az ovális fejek, a mandulaszemű arcok és a hosszú nyakak adják a Modigliani-művek stílusát. Jelenleg 27 szobrát őrzik múzeumok, és tíz magántulajdonban van.

A halálba ugrott utána

A 35 éves művész tuberkulotikus agyhártyagyulladásban halt meg 1920- elején. Ágya mellett ült a kilencedik hónapban lévő terhes felesége, Jeanne, aki nem hívott orvost. Temetésén részt vett az egész Montmartre. Jeanne-t, akinek már volt egy lánya a művésztől, szülei hazavitték, de két nappal férje halála után kiugrott az ötödik emeleti ablakból, megölve méhében hordott gyermeküket is. Lányukat Modigliani nővére vette magához.