Rekordáron a benzin – RTL Híradó

Rekordáron a benzin – RTL Híradó
Szerdától újra drágul az üzemanyag. A 95-ös benzin átlagára ismét eléri a történelmi csúcsot, a 343 forintot.

Ez már a benzinkutak forgalmán is meglátszik, egy év alatt 15 százalékkal esett vissza a kereslet. A Fidesz tavaly ilyenkor a jövedéki adó csökkentését követelte, most a kormány azt mondja, előbb stabilizálni kell a gazdaságot, és leghamarabb a jövő évi adótörvényekben foglalkoznak a kérdéssel – számolt be az RTL Híradó.

A gáz jelentős megtakarítás a benzinhez képest

Egyre többen akarják átalakítani az autójukat gázosra. Ritecz Balázs, a Gázautocentrum Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta, a többletfogyasztás a gázos autónál 10-15 százalékos, az üzemanyag viszont 180 forint. Ez jelentős megtakarítást jelent a benzinhez képest.

Egy év alatt hatvan forinttal nőtt a 95-ös benzin ára, szerdától 343 forintot kell érte fizetni. Egy liter dízel pedig 325 forint lesz. Az árak azért is ilyen magasak, mert az elmúlt évben nőtt az áfa és a jövedéki adó is. Most egy liter 95-ösben 178 forint az adó, egy liter gázolajban pedig 156.

Egyre kevesebb üzemanyag fogy

A Fidesz még ellenzéki pártként kérte, hogy csökkentsék az adókat. Kormánypártként egyelőre ezt nem tervezik. Nagy Anna kormányszóvivő azt mondta, hogy stabilizálni kell a gazdaságot, és a jövő évi adótörvényeknél lehet erre visszatérni.

Az egyre drágább üzemanyagból egyre kevesebb fogy. A Magyar Ásványolaj Szövetség adatai szerint 95-ösből csaknem 15, dízelből pedig körülbelül 10 kevesebbet adnak el, mint egy éve.

– Független HÍrügynökség –