Rekord sokk

Rekord sokk
© Illusztráció: Matey István
Idejében szóltak. A legjobbkor, avagy a legrosszabbkor. Tűrőképesség kérdése. Szóval éppen az idei nyár soron következő (mostani) hőhullámának kezdetén jelentették be, hogy az év első felében ismét rekord magasságokba emelkedett a Föld hőmérséklete. T. Szűcs József jegyzete.

Hát sosem lesz már ennek a rekordöntögetésnek vége, kérdezhetnénk. Hisz az áhított, mert sokak kedvencének számító évszakból, a nyárból is megárthat a sok. Merthogy az utóbbi években szinte csak azt hallottuk, hogy az adott időszakban ismét rekordot döntött a világ időjárása. A meleg irányába. Ez tendencia még azokat is sokkolhatja, akik ugyan szeretik a meleget, de… De, amikor kicsit belegondolnak ebbe a folyamatba akkor például találkozhatnak a globális, bár nem mindenütt egyformán jelentkező felmelegedés ma még talán nem kellőn közismert ijesztő hatásaival. Mondjuk azzal, hogy rohamosan és menthetetlenül elolvad az észak sark jege. Persze szinte reflexszerűen a jegesmedvéket sajnáljuk első blikkre, hisz alighanem kihalásra lesznek ítélve. De hátha találnak új életteret maguknak… Viszont ha tényleg elfogy, mármint a sarki jégsapka, a világtenger óriási mértékű vízszint emelkedése fokozatosan elnyel egy tucat tengerparti világvárost (a legeslegnagyobbak közül), s jó néhány szigetország szintén eltűnik a Föld színéről. S ha nem lenne elég ijesztő egy London, vagy New York nélküli világ, alapvetően megváltozik a globális időjárás is. Ami minket érint, a fentiek miatt például nem indul útjára a Golf-áramlat. Pedig neki köszönhetjük, hogy itt Európában jóval enyhébb teleink vannak, mint azt a földrajzi szélességünk indokolná. De mi lesz, ha mínusz harmincra vagy negyvenre emelkedik, illetve éppen hogy csökken Európa szokásos téli hőmérséklete. Avagy marad, mondjuk, a mínusz húsz a nagyon hidegnek tartott zimankó. Ám az kitart jó fél éven keresztül.

Úgy tűnik, az emberiségnek nem elég az embertelen terrorizmus okozta politikai bizonytalanság. Amelybe bármilyen szintű háború fogalma belefér. Félve mondjuk, de meglehet, hogy valahol már töltik is a puskaport a hordókba… S ha a politikai eszközök valahogyan mégiscsak működnének bajaink megoldásában, bár a jelek éppen az ellenkezőjére mutatnak, az emberiség azért közben a környezete tönkretételével nagyban munkálkodik saját sírjának megásásán. Hogy a glóbusz lakóinak pusztulása háborúk nélkül is szinte biztos, s előbb-utóbb elkerülhetetlen legyen. Merthogy az ezúttal nem részletezett beláthatatlan következményekkel járó, a Föld élőlényei számára elviselhetetlen felmelegedést az emberiség okozta. Sőt. Lehet, hogy csak azután jön a java. Hisz a légkört szennyező, így a melegedést okozó, az üvegházhatást kiváltó hagyományos, a tüzelőanyagok elégetésén alapuló energiák előállítása egyáltalán nem csökken érzékelhetően.

Jó hír viszont, hogy a mostani nyári hőség még mindig jóval kellemesebb, mint az, amilyen akár jövőre, vagy azután vagy azután, de semmiképpen sem túl sokára vár ránk. Egészen pontosan, jórészt az utánunk jövő generációkra.

T. Szűcs József