Rejtő-rejtély

Rejtő-rejtély
Mosoly kunkorodik a számra, olykor döccenek is egyet a fel-feltörő nevetéstől. Kitűnő író volt ez a Rejtő Jenő. És mennyire érti, élvezi a szöveget tolmácsoló Rudolf Péter. Bényei József jegyzete

Gorcsev Iván kalandjait hallgatom a Kossuthon. Ebéd közben. Soha jobb desszertet. A tizennégy karátos autó, noha kissé mesterségesen túlbonyolított, kétségkívül az életmű egyik legjobb darabja. Mondjuk nem a Piszkos Fred, nem is. A csontbrigád, talán még nem is a Vesztegzár a Grand Hotelben, de kellemes, szórakoztató. De ennél azért nem több.

Emblematikus figurává vált

Éppen ezért döbbenek meg mindig, ha olyasmit hallok, hogy van, aki Móricz Légy jó mindhalálig című regénye helyett Rejtőt tenné kötelező olvasmánnyá az iskolában. Van olyan irodalomtörténet, amelynek már szerves része önálló fejezetként Rejtő Jenő munkássága, miközben olyanok, mint pl. – de ne példálózzunk. Rejtő Jenő éppen abból eredően, hogy jó öt-hat éven át tiltott gyümölcs volt a magyar könyvpiacon, emblematikus figurává vált, folyamatos könyvsikerré, bár sokadik gyűjteményes kötetei már porosodnak, és leértékelve is kaphatók a boltokban.

Ne misztifikáljuk

Két hete csóváltam a fejem a jelenség fölött, hogy egyfajta divatos ízlés jegyében Faludy Györgyöt a nemzet klasszikus költőjévé emelték. Rejtő Jenő is azok közé az írók közé tartozik, akiknek az élete, sorsa magasodott, glorifikálódott művei túlzott felértékelése által. Könyveinek jelentős része (többsége?) nem is egészen tartozik a komolyan vehető irodalom kategóriájába. Sokszor azt mondjuk: paródia, légiós, cowboy és más kalandregény-paródia. Ez azonban afféle oxigénsátor csupán. Szórakoztató, olvasmányos, színes, eleven, ragyogó figurákat teremt, de nem Karinthy. Az irodalom több ennél, ember és világ egyfajta totális ábrázolása a célja. Ezzel a mostani, mentegető mentalitással lassan Havas Zsigmond vagy Nagy Károly is klasszikussá válhat.
Mégis: olvassuk Rejtő Jenőt. Van olyan jó író, mint mondjuk… Ne mondjuk. Olvassuk, hallgassuk. De ne misztifikáljuk.

– Bényei József –