Rejtélyes robbanás után elsüllyedt egy dél-koreai hadihajó

Dél-Korea kedden bejelentette, hogy nem lehet majd visszatérni az észak-koreai atomprogramról szóló hatoldalú tárgyalásokhoz, ha kiderül: Phenjannak köze van a két ország határának közelében elsüllyedt dél-koreai hadihajó tragédiájához.

Március végén 46 tengerész halt meg, amikor az 1 200 tonnás korvett egy rejtélyes robbanás után elsüllyedt. Az ügyet vizsgáló nyomozók szerint külső robbanás történt. Szöul még nem vádolta meg északi szomszédját.

Ha meggyőző bizonyíték merül fel Észak-Korea részvételéről az esetben, akkor a hatoldalú tárgyalásokat nem lehet megtartani – jelentette ki a dél-koreai külügyminiszter. Szakértők már közvetlenül a hajó elsüllyedése után arra figyelmeztettek, hogy az eset ronthatja a két Korea kapcsolatát, és hatással lehet a több mint egy éve megtorpant tárgyalások folytatására.

Észak-Korea 2009 április 14-én mondta fel az atomprogramjáról szóló, hat ország részvételével zajló leszerelési tárgyalást, tiltakozásul egy észak-koreai rakétakísérletet elítélő az ENSZ határozata ellen. A sztálinista ország májusban pedig kísérleti földalatti atomrobbantás hajtott végre. Észak-Korea az Egyesült Államokkal, Kínával, Oroszországgal, Dél-Koreával és Japánnal folytatott hatoldalú tárgyalásokat atomprogramjáról.

Phenjan a hétvégén nyilatkozott először a dél-koreai hadihajó elsüllyedésével kapcsolatban, elutasítva, hogy bármi közük is lett volna a korvetten történt robbanáshoz. Phenjan szerint a dél-koreai kormány azért vádolja északi szomszédját, hogy azzal igazolja velük szemben alkalmazott keményvonalas politikáját. A dél-koreai külügyminiszter vasárnap közölte, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé viszik az ügyet, ha kiderül, hogy Phenjan tehető felelőssé.

Az 1 200 tonnás korvett március 26-án süllyedt el egy rejtélyes robbanás után, az észak-koreai határ közelében, egy olyan területen, ahol a közelmúltban több tengeri ütközet is történt a két ország között. Közvetlenül a hajó elsüllyedése után 58 tengerészt ki tudtak menteni a vízből, de 46-an meghaltak.

A robbanás után kettétört, majd elsüllyedt hajó tatját kedden viszik a szárazföldre, hogy tüzetesen átvizsgálják, míg a hajó orrát feltehetően a hétvégén emelik ki a vízből. Az eddigi vizsgálatok szerint nem belső, hanem külső robbanás okozta a tragédiát, felvetve Phenjan részvételtét. Szöul azonban egyelőre még nem vádolta meg északi szomszédját.

– Független Hírügynökség –