Regisztrálni kell az ingyen útért

Regisztrálni kell az ingyen útért
„Hallottam már több helyről arról, hogy nemsokára csak úgy utazhatunk ingyen, ha regisztrációs jegyet váltunk. A részletekről viszont az égvilágon semmit sem tudunk. Meddig nem késő cselekedni?” – tette fel az aktuális kérdést Csordás Béla.

– A MÁV-START Zrt. március elsejétől vezeti be a vasúti utazásban a regisztrációs jegyet. A jegytípust a 6 éven aluli gyermekeknek, a 65 éven felülieknek, valamint a hadirokkantaknak, hadiözvegyeknek és menekülteknek szükséges megváltaniuk. A regisztrációs jegy díjmentes, tehát az eddigi díjmentes utazási jogosultsága megmarad az érintetteknek – közölte Smid Norbert területi kommunikációs vezető.

A regisztrációs jegy a gépesített jegypénztárakban váltható meg március elsejétől. Ha az adott állomáson vagy megállóhelyen nincs vasúti pénztár, vagy az nem gépesített, illetve az nincs nyitva, akkor a regisztrációs jegy a vonaton a jegyvizsgálónál váltható meg. A regisztrációs jegy megváltásának elmulasztása július elsejétől pótdíjazással jár. Amennyiben az utazás megkezdése előtt a nyitva tartó gépesített pénztárban lehetősége lett volna az utasnak a regisztrációs jegyét megváltania, és azt elmulasztotta, akkor a jegyvizsgálónál 500 forint pótdíjat is kell fizetnie. A regisztrációs jegy, a többi menetjegyhez hasonlóan elővételben is megváltható már 60 nappal a tervezett utazás előtt. A regisztrációs jegy érvénytartama korlátozott, a jegyen feltüntetett érvényesség napján az utazást meg kell kezdeni. A regisztrációs jegy bérlet vagy menettérti jegy formában nem adható ki, de a visszautazás időpontjának ismeretében már az odaút jegyváltásakor kérhető a visszaútra is a regisztrációs jegy. Ilyenkor az utas nem menettérti regisztrációs jegyet kap, hanem két különálló, egy útra szóló regisztrációs jegyet az oda- és a visszautazás tervezett napjára és viszonylatára.

Telefonon és interneten is

A regisztrációs jegy gépesített pénztárakban történő megváltásán túl az utasok az internetes jegyértékesítési rendszert is igénybe tudják venni abban az esetben, ha a regisztrációs jegyen kívül más jegyfélét is vásárolnak, vagy a regisztrációs jeggyel történő utazásukhoz helyjegyet, IC-pótjegyet kérnek.

Regisztrációs jegyet telefonon is megrendelhetnek az érintett utasok, az eddig már megszokott, például InterCity jegyekhez hasonlóan. A MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálaton keresztül a feláras vonatok esetében a helyjegy, pótjegy mellé kérhető regisztrációs jegy is.

– Ladányi Tóth Lajos –