Régi sérelmek az uszodai incidens hátterében?

Régi sérelmek az uszodai incidens hátterében?
A napokban bejárta a sajtót annak a debreceni apukának az esete, akit rendőrök bilincseltek meg a Debreceni Sportuszodában, mivel egy olyan lelátóról filmezte az úszókat, ahol a házirend szerint nem lett volna szabad. Az édesapa azonban állítja, hogy a tiltás és az azt követő bilincselés szálai még áprilisra nyúlnak vissza, amikor kosárlabda-szurkolók estek egymásnak az uszoda közelében.

Hornyák Viktor nem tartja magát balhés apukának, annak ellenére sem, hogy egy szombati úszópárbajon bilincs kattant a csuklóján, amiért a Sportuszoda egy olyan lelátójáról filmezte a sportoló gyerekeket, ahol a házirend szerint nem engedélyezett.

Az említett napon az izraeli Omer városának fiatal úszói vendégeskedtek Debrecenben, s úgy gondolták egy házi párbajra hívják ki a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola csapatát. – Engem az izraeli csapat edzője, Gariy Kalontarov személyesen kért fel, hogy készítsek felvételt a versenyről, így néhány szülővel együtt felmentünk arra a lelátóra, amelyről három éve folyamatosan készítem a videókat, s ahol eddig nem volt probléma a tartózkodásunkkal – mondta el Hornyák Viktor, amikor az incidensről érdeklődtünk.

A férfi emellett elmesélte, hogy elsőként az uszoda egyik alkalmazottja szólította fel őket a távozásra, amelyet nem tudtak mire vélni, ezért dacosan a helyükön maradtak. Ennek végül az lett az eredménye, hogy rendőrök érkeztek a helyszínre, majd némi szóváltás után megbilincselték Hornyák Viktort, aki továbbra sem volt hajlandó elhagyni a lelátót. Maga a bilincselés nem tartott sokáig, de a helyszínen tartózkodókat mélységesen fölháborította az eset, a gyerekeket pedig megrémisztette.

– Személyes bosszú volt ez, semmi más, ami kizárólag ellenem irányult, hiába hivatkoznak a házirendre az uszoda vezetői – jelentette ki a megbilincselt apuka. Hornyák Viktor szerint a szálak áprilisig nyúlnak vissza, amikor a Főnixben mérkőztek meg a török Besiktas és a Szolnoki Olaj kosárlabdázói. Aznap is az uszodában voltunk a gyerekekkel, amikor azt vettük észre, hogy odakinn három töröknek nekiesik vagy húsz huligán és ütni-vágni kezdték őket. Az egyik szülő ekkor értesítette a rendőröket, akik ki is érkeztek a helyszínre, ám addigra a bántalmazók elmenekültek, közülük három pedig, az uszoda épületében rejtőzködött el.

– A rendőrök ezt követően átkutatták az épületet, de nem találták meg a verekedőket, így mi is azt hittük, hogy elhagyták az uszodát. Ez azonban nem így történt, mert később a gyerekek félve mesélték el, hogy az öltözőben zuhanyzás közben látták a három elkövetőt, akik később úgy sétáltak ki a bejáraton, hogy a portaszolgálaton senki sem szólt hozzájuk. Ez ekkor nyolcgyermekes apaként mélységesen felháborított, hiszen el lehet képzelni, hogy ezek a brutális emberek meztelen tizenéves gyerekek között bújtak meg, átjutva számos biztonsági rendszeren, kamerával felszerelt folyosón. Hiába követeltük ekkor többen is, hogy hívják ki ismét a rendőröket, mert ez az eset komoly aggályokat vet fel, elintéztek minket annyival, hogy ha gondoljuk értesítsük mi ismét őket, vagy írjunk a panaszkönyvbe – részletezte a történteket Hornyák Viktor.

A szülők szerint azon a napon az uszoda alkalmazottai súlyos szakmai hibákat vétettek, amelyről később a vezetőség nem kívánt tudomást venni, holott számos levéllel keresték meg az illetékeseket. – Nyilván nem vetett volna jó fényt az uszodára akkor, ha ez a balhé kibukik, hiszen küszöbön állt az úszó EB, ezért én sem akartam a sajtóhoz fordulni az esettel, különösen, hogy öt gyermekem is a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola színeiben versenyez. Ám a szombati eset után több helyről jutottak vissza hozzám olyan információk, hogy amennyiben én korábban nem támadom a vezetést az áprilisi balhé kapcsán, szombaton sem kellett volna elhagyni a lelátót – summázta a megbilincselt apuka.

Hornyák Viktor emellett hozzátette, hogy ezek után már csak attól tart, nehogy végül a gyerekein csattanjon az ostor, hiszen állítása szerint a bilincseléskor is hivatkozott házirendben olyan passzus szerepel, amely kizárhatja a fiatal sportolókat a komplexumból abban az esetben, ha a szüleik nem megfelelően viselkednek.

Információink szerint a hétvégi bilincselés kapcsán a rendőrség és a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola vezetői is belső vizsgálatot kezdeményeztek, amelyek lezárultával kívánják kommentálni az esetet.
Videó az esetről – forrás: youtube

-HAON-