Helyi közélet

2015.01.23. 11:47

Fogyasszunk több halat!

Budapest - Könnyen emészthető, megelőz bizonyos betegségeket és még a fogyni vágyóknak is remek választás lehet.

Budapest - Könnyen emészthető, megelőz bizonyos betegségeket és még a fogyni vágyóknak is remek választás lehet.

Hazánk természetes vizei – táplálkozástudományi szempontból – igazi kincseket rejtenek. Az édesvízi halak, hasonlóan tengeri rokonaikhoz, szervezetünk számára nélkülözhetetlen zsírsavakat, teljes értékű fehérjéket, számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Ráadásul könnyen emészthetőek és nagyon finomak, így a fogyni vágyóknak is ideális választás lehet, ha étkezéseiket halak fogyasztásával teszik kompletté.

Kevesebb kalória

Varga Anita, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet dietetikusa, a Kapj rá! kampány állandó szakértője szerint, a halak fogyasztásának pozitív hatásai a többi egészséges táplálkozási alapelv betartása mellett érvényesül a leginkább. – Elengedhetetlen a változatos és rendszeres táplálkozás: fogyasszunk naponta többször friss zöldséget, gyümölcsöt, csökkentsük a zsírbevitelt és a sózást, kerüljük a cukrozott ételeket és italokat, és ha lehet, válasszunk teljes kiőrlésű gabonaféléket – javasolja a szakember, aki a rendszeres testmozgás mindennapokba iktatását is rendkívül fontosnak tartja. A dietetikus azt is hozzátette, hogy fogyni legeredményesebben a fenti alapelvek betartásán túl, az energiamérleg figyelembevételével lehet.

– Aki több kalóriát fogyaszt el rendszeresen, mint amennyit a szervezete elhasznál, nem hogy fogyni nem tud, de előbb-utóbb testsúlygyarapodással kell szembesülnie. Ezért aki tudatosan csökkentené a napi összes kalóriabevitelt, annak a halak tekintetében is főleg a soványabb, szárazabb húsúak fogyasztása javasolt – elkerülve a bő zsiradékban történő sütést – mint például a busa, amur, süllő, csuka, fogas, kecsege, hekk, tőkehal. Ezek remekül kiegészíthetők a hagyományos köreteken túl barna rizs, hajdina, bulgur, köles, kuszkusz és zöldségkörettel egyaránt – fűzte hozzá Varga Anita.

A külsőnkre gyakorolt pozitív hatásai mellett a szakember az uszonyosok kedvező zsírsavösszetételét is kiemelte. Ez jelentős szerepet játszik a szív– és érrendszeri betegségek megelőzésében, diétás kezelésében, így nem csak a fogyni vágyóknak, de az érrendszeri betegségekkel küzdőknek is javasolt heti legalább 1-2 alkalommal halból készült ízletes fogásokat fogyasztani.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában