Régi idők gyilkosai nyomában: izgalmas előadássorozat az egyetemen

Debrecen – A bűn és az irodalom összefonódásáról hallgathattak előadásokat a résztvevők.

Múlt századi bűnesetek kapcsán nyerhettek betekintést a jogtalanság és az irodalom közötti viszonyba az immár negyedik alkalommal megrendezett Bűn és Irodalom című tudományos konferencia résztvevői csütörtökön, a Debreceni Egyetemen.

Dr. Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke előadásában Arany János művein keresztül mutatta be, hogy a költő mennyire szorosan nyomon követte korának társadalmi kérdéseit, jogi viszonyait, amelyek ezáltal óhatatlanul megjelentek a költészetében. Kiderült, hogy Arany a műveiben, elégedetlenségét nem palástolva, nem egyszer illette éles kritikával a kortárs igazságszolgáltatást, ostorozva annak kusza viszonyait.

Dr. Szabó Krisztián egyetemi docens – egyben a debreceni P. Box zenekar billentyűse – néhány olyan hazai és külföldi rockzenész történetét elevenítette fel, akik kisebb-nagyobb ügyekben szembe kerültek a törvénnyel. A legsúlyosabb eset Charles Mansoné, aki a körötte lévő sleppjével előre megfontolt szándékkal gyilkoltatott meg embereket, köztük Roman Polanski nyolc hónapos terhes feleségét.

Dr. Tóth István ügyész az 1911–1926 közötti tiszazugi gyilkosságok néven elhíresült tömeggyilkosság hátterére világított rá a résztvevőknek. A beszámolóból megtudhattuk, hogy a zömében asszonyokból álló bűnösök arzénnal tették el láb alól azon hozzátartozóikat, akiket ilyen-olyan okból már nem kívántak a környezetükben tudni többé.

HBN