Régi fényében pompázik a Pásti utcai zsinagóga

Régi fényében pompázik a Pásti utcai zsinagóga
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A félmilliárdba került renoválást az Európai Uniós és a magyar állam is támogatta.

– Ez a város tiszteli az imákat, azok részei mindennapjainknak. Legyen szó zsidókról, reformátusokról, katolikusokról, vagy más vallásúakról – jelentette ki dr. Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere a felújított 120 éves Pásti utcai ortodox zsinagóga vasárnapi átadásakor. Úgy fogalmazott: a II. világháború előtt 12 ezres, jelenleg csaknem ezer fős, legnagyobb vidéki zsidó közösség szép példája annak hogyan lehet megőrizni a hitet és a városához kötődést, még annak ellenére is ami 70 éve a holokauszt borzalmai során történt.

Elmondta: Európában egyedülálló, hogy most egyszerre újult meg a két debreceni zsinagóga és az imaház. A polgármester elárulta, hogy a Petőfi téri főpályaudvar beruházás során az egykori Deák téri zsinagógának is emléket állítanak.

Összefogással sikerült

– Ez egy nagyon szép és mértéktartó adó épület, mely megérdemli a gondoskodást – fogalmazott Kósa Lajos (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő. Arra emlékeztettet, hogy a helyi zsidó közösség sok mindennel hozzájárult a debreceni kultúra, tudomány, művészetek sikeréhez. A Simonffy utcai egykori iskolában például nagy emléktáblán örökítették meg azok neveit, akik az épület létrehozását anyagilag támogatták.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára szerint a zsidóság a Debreceni Zsidó Hitközség és város példaszerű összefogásának eredményeként kapta vissza a megújult Pásti utcai zsinagógát.

Úgy vélte, hogy jelenleg reneszánszát éli a zsidó kultúra hazánkban. Magyarország tavaly és idén is számos programmal emlékezik a holokausztra – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

A szélsőségek ellen

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke arról beszélt, hogy rossz állapota miatt utoljára 1985-ben használták a Pásti utcai zsinagógát. Most elmondhatatlanul nagy öröm számukra az újranyitás.

– Az utóbbi időben megjelent gyalázkodó, antiszemita megnyilvánulások azonban beárnyékolják boldogságunkat. Fel kell emelnünk a hangunkat ezek ellen. Ki kell mondanunk, hogy nem engedünk az ilyen eszméknek. Ezért az eddigieknél bátrabban kiállunk hagyományaink védelmében és közösen kell az országot építenünk – zárta szavait Horovitz Tamás.

HBN-OCs