koronavírus

2020.04.21. 16:01

A megyéhez is érkeznek felajánlások

Háti permetező, gyümölcslé és szájmaszk jutott a településekre a megyei önkormányzat segítségével.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

Egyfajta koordinálószerepet tölt be a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat a koronavírus-veszély időszakában. Több helyről érkeznek megkeresések felajánlások szétosztásával kapcsolatban, egyebek mellett ezekben az ügyekben nyújtanak segítséget

– válaszolta megkeresésünkre Szabó-Tóth Hanga, a megyei önkormányzat sajtóreferense, akit a Napló azzal a kérdéssel keresett meg, hogy a szervezet milyen formában tudja segíteni a koronavírus elleni védekezésben a települési önkormányzatokat.

Hátrányos helyzetűekhez

– Egy debreceni családi vállalkozás, az alapvetően mezőgazdasági, kertészeti és szabadidős termékek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó társaság is megkereste a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzatot azzal a kéréssel, hogy segítsen eljuttatni a cég felajánlását a megye településeinek. A megyei önkormányzat koordinálásával összesen 200 darab 16 literes, a helyiségek és közterületek fertőtlenítésére alkalmas háti permetezőt osztottak szét. A permetezőket később parkok rendben tartására is használhatják a települések. Összesen 63 helység igényelt permetezőt – részletezte Szabó-Tóth Hanga, majd rátért egy másik kft.-re, amelyik ugyancsak a megyei önkormányzat közreműködését kérte a felajánlásának szétosztásához.

– A cég komplexumához tartozó mezőgazdasági szövetkezet az iskolagyümölcs- és zöldségprogram keretében ki nem szállított, 114 ezer darab 0,2 deciliteres gyümölcslevet osztott szét a települések szociális szolgáltató központjai között. A cél az volt, ha már az iskolában nem oszthatják ki az üdítőket az 1-6. osztályos gyermekeknek, akkor a gyümölcslevet a jóléti szolgálatokon keresztül kapják meg a hátrányos helyzetű gyerekek, illetve idős emberek.

„Az adományok Hajdú-Bihar megye szinte minden településére eljutottak, ezzel segítve azokat a nehéz körülmények között élő családokat, ahol a gyerekek nem jutnak megfelelő mennyiségű ételhez, táplálkozásuk nem biztosítja a megfelelő napi vitaminbevitelt.”

– A vészhelyzet kihirdetése utáni napokban kaptunk orvosi szájmaszkok vásárlásának lehetőségével kapcsolatos megkeresést is. Erről tájékoztattuk a településeket; ezzel 15 önkormányzat élt, akik saját igényük szerint rendeltek szájmaszkot – folytatta a kommunikációs szakember, aki hozzátette: hasonló megkeresésekkel kapcsolatban a továbbiakban is számíthatnak a megyei önkormányzat támogatására. A települések és a megyei önkormányzat közötti kommunikáció ezekben a hetekben is folyamatos, így a munka zavartalanul működik. A projektek sem álltak le, egyebek mellett a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében jelenleg is több pályázat fut.

KZS

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos további cikkeinket ide kattintva érhetik el.

Borítókép: kétszáz darab, 16 literes, a helyiségek és közterületek fertőtlenítésére alkalmas háti permetezőt ajánlott fel egy cég a megye önkormányzatainak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában