Reggelivel várták a debreceni bringásokat

Akt.:
Reggelivel várták a debreceni bringásokat
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Folyamatosan nő a kerékpárosok száma a megyeszékhelyen, ugyancsak bővül a bicikliút-hálózat a városban.

Az autómentes napon, kedden, reggelire hívta a biciklivel munkába indulókat a debreceni kerékpárosklub a cívisváros főterére. Az eseményre mintegy ötszáz kerékpáros jött el, és ez a szám valamelyest meglepte Szanyi Gergelyt, a Magyar Kerékpárosklub Debreceni Területi Szervezetének területi vezetőjét. Mint fogalmazott, a tavaszi akciójukon is körülbelül ennyi biciklist reggeliztettek meg, ám tudvalévő, hogy abban az évszakban kerékpároznak a legtöbben. Ugyancsak meglepő volt számára, hogy sokan érkeztek már kora reggel.

Ebesre és Bocskaikertbe is

– Az utóbbi években sok kerékpárút létesült Debrecenben, és ez a kevésbé rutinos bicikliseknek is biztonságosabb közlekedést tesz lehetővé – beszél a debreceni kerékpárosok lehetőségeiről Szanyi Gergely. – Itt már a kevésbé gyakorlott kerékpárosok és a fiatalok is biztonsággal haladhatnak. Például iskolába is el lehet jutni a kétkerekűvel, miután a gyermekkel előzőleg, akár egy hétvégi városi kerékpártúra alkalmával, a szülő már végigjárta az utat. Mindenesetre felnövőben van egy rendszeresen kerékpározó generáció. Cél lehet, hogy minden debreceninek legyen biciklije, és ha a városon belül valahová el kell jutnia, akkor első gondolata a biciklis közlekedés legyen. Csak ha nagyobb csomagot kell vinnie, vagy az időjárás nem megfelelő, akkor gondoljon a közösségi közlekedésre, esetleg az autóra.

A helyi kerékpárosklub vezetője úgy látja, hogy a keleti városrészt kellene még bekapcsolni a városi kerékpárúthálózatba, mert a vasúton felüljárókon átjutni nem túlságosan biztonságos. Továbbá – fogalmazott Szanyi Gergely – az ipari parkba sem lehet bicikliúton kitekerni. A város határain túlra is érdemes lenne bicikliutakat vinni. Például Ebesre és Bocskaikertbe. Mikepércs példája mutatja, hogy ha megvan a biztonságos kerékpárút összeköttetés egy alvótelepüléssel, akkor onnan sokan biciklivel járnak be Debrecenbe dolgozni, iskolába.

HBN–KZS