Régész szövetség: avar kori temető semmisülhet meg Budapesten

Budapest, 2012. július 24., kedd (MTI) – Avar kori temető semmisülhet meg az Olimpiai Központ és az annak részét képező Puskás Ferenc Stadion újjáépítését célzó rehabilitációs program következtében a Magyar Régész Szövetség szerint.

A szervezet MTI-hez is eljuttatott közleménye kiemeli: az Országgyűlés által június 11-én megszavazott, a budapesti Istvánmező rehabilitációs programjáról szóló törvény kimondja, hogy a projekt kivételt képez a jelenleg hatályos kulturális örökségvédelmi törvény alól. Ez a szövetség szerint a gyakorlatban azt jelenti, hogy az egykor a Népstadion területén elhelyezkedő műemléképületeket és régészeti lelőhelyeket, egyebek között egy avar temető sírjait a munkálatok folyamán szabadon el lehet pusztítani.

“A javaslatot benyújtó képviselők indoklása szerint a fenti állami ingatlanfejlesztést az egyes engedélyezési eljárások rugalmas alkalmazásával kívánták elősegíteni. Ezért az újonnan alkotott törvény kimondja, hogy a mintegy 60 hektárnyi területet érintő projekt esetében a kulturális örökség védelmére és az ezzel összefüggő közigazgatási hatósági eljárásra vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket nem kell alkalmazni” – olvasható a közleményben.

Az összegzés szerint a jogszabály több ponton ellentétes a Magyarország által is elfogadott, örökségvédelemmel kapcsolatos nemzetközi egyezmények szellemével és koncepciójával.

Mint az állásfoglalás rámutat, a nemzeti vagyonnak, kultúránknak az a része, amely a Budapesti Olimpiai Központ alatt rejlik, a törvény következtében végleg eltűnhet, régészeti kutatás nélkül. A terület múltjáról, az ott rejlő értékekről így csak annyi tudható majd, amennyi az 1950-es évek elején történt régészeti leletmentéskor kiderült. Akkor a Népstadion keleti oldalánál egy avar kori temető 40 sírját tárták fel. A fenti törvénynek köszönhetően azonban a feltehetően több száz síros temető nagy része a beruházáshoz kapcsolódó földmunkák áldozatává válhat.

“A Magyar Régész Szövetség elismeri a beruházói igényeket az egyes fejlesztésekhez kapcsolódó régészeti munkák tervezhetősége, ütemezésük és költségigényük meghatározása iránt, azonban mindezt összeegyeztethetőnek látja az örökségvédelem – a hazánk által aláírt nemzetközi egyezményekben is előtérbe helyezett – érdekeivel. Épp ezért az év elején egy, a beruházói igényekhez messzemenően alkalmazkodó és a kulturális örökség védelmét is szem előtt tartó szakmai koncepciót juttatott el mind a politika, mind a beruházói oldal szereplőinek. A szövetség ezúton is kifejezi reményét, hogy a készülő kulturális örökségvédelmi szakpolitikai stratégia kidolgozása a koncepcióban megfogalmazottak figyelembevételével történik majd, és egyúttal ismételten felajánlja szakértő segítségét” – fogalmaz a közlemény.

MTISporthírek