Régen „bolond” volt, mára profi lett

Lezárul egy korszak a magyar válogatott életében
Lezárul egy korszak a magyar válogatott életében - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Dombi ellenfélként és csapattársként is ismerhette a 108-szoros válogatottként visszavonuló Király Gábort.

Lezárul egy korszak kedden a magyar válogatott életében, ugyanis a Svédország elleni barátságos mérkőzésen négy korábbi meghatározó tagját is lebúcsúztatják a nemzeti csapatnak. A Groupama Arénában 19.45-től kezdődő találkozón utoljára lép pályára Király Gábor és Juhász Roland, a kapusnak ez lesz a 108. meccse piros-fehér-zöldben, míg a védő 95-szörös válogatottként vonulhat vissza a címeres meztől. Ugyancsak búcsúzik, de nem ölt futballdresszt Vanczák Vilmos (79 összecsapás a legjobbak között) és Hajnal Tamás (59).

Négyőjük közül Király Gábor személye a legérdekesebb, ugyanis a Haladás jelenlegi hálóőre válogatottsági rekorder és szintén ő tartja a csúcsot, mint az Európa-bajnokságokon legidősebbként szereplő futballista a maga negyven évével.

Irigykedik rá

A szombathelyi cerberusról, aki védett az angol- és a német élvonalban is, egykori ellenfelével és válogatottbeli csapattársával, Dombi Tiborral beszélgettünk.

– Ellenfélként összefutottam vele amikor Haladás és a Hertha BSC kapus volt, a Bundesligában a Frankfurt játékosaként nézhettem vele farkasszemet. A nemzeti együttesben pedig néhányszor csapattársak voltunk – mondta a DVSC korábbi labdarúgója. – Gábor pályafutása önmagért beszél, a legmagasabb szintű bajnokságokban légióskodott, negyven esztendősen Európa-bajnokságon szerepelhetett és jelenleg is aktívan űzi a sportágat a Haladás hálóőreként. Ebből is lemérhető, hogy mennyire komolyan vette mindig is a futballt – mondta a 43 éves Dombi, aki azt is elmondta, milyen volt egy csapatban játszani Királlyal.

– Igen koncentráltan futott ki a gyepre mindig és nagy elánnal vetette bele magát a munkába. Persze, gyakran megesett, hogy a kapusok külön edzettek tőlünk, ezért túl szoros kapcsolatba nem kerültünk egymással. Arra emlékszem, amikor még nagyon fiatal volt, azzal kergette őrületbe az edzőket a meccseken, hogy közelről, teljes erővel nekidobta a labdát a kapufának és onnan vágódott a mezőnybe a játékszer. Ilyen volt nála olykor a kidobás, de aztán erről hamar leszokott – nevette el magát az egykori szélső. – Mivel kapus, ezért nyilván kissé bolond is volt, de ez már rég nem jellemző rá, mostanra egy vérbeli profi vált belőle.

Dombi Tibor úgy véli, Király még sokáig űzheti aktívan a sportot. – Szerintem még sok év van benne, minden azon múlik, hogyan tudja megőrizni a mostani frissességét. Az biztos, hogy az évek során megszerzett, óriási rutinja még jó ideig a legjobbak között tarthatja. Kicsit ugyanúgy irigy vagyok Gabira, mint a Tankcsapda tagjaira, hiszen mindannyian művelhetik jó sokáig, amit a legjobban szeretnek – vont párhuzamot a válogatott kapuvédő és a debreceni rockerek között Dombi.

HBN