Régen a pofonokat osztogatta, ma már a támogatását

Szabó Sándor, Debrecen Város Mecénása
Szabó Sándor, Debrecen Város Mecénása - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Szabó Sándor, a DVSC bokszklub Hajdúhadházon nevelkedett elnöke, aki – magánemberként – 18 éve irányítja Magyarország egyik legsikeresebb ökölvívó egyesületét, 2016. április 11-én a városi közgyűléstől megkapta a Debrecen Város Mecénása-díjat. Interjú.

A 2010-ben Hajós Alfréd-díjjal már kitüntetett egykori bokszoló, jelenleg klubvezető szerint az a mecénás, aki úgy támogat rászorultakat, hogy ezért nem vár viszonzást.

Pár év alatt két kiemelkedő, a debreceni közgyűlés által adományozható elismerést kaptál az ökölvívásért végzett sok-sok éves munkád elismeréseként. Mit jelent ez számodra?

Szabó Sándor: Azt jelenti, hogy amit csinálunk, azt jól csináljuk. Illetve a város úgy értékeli a munkámat, hogy van értelme és értéket teremtünk.

A DVSC bokszklub történelmét fel lehet bizonyos szakaszokra bontani?

Szabó Sándor: Nem igazán bontogattam még szét ezt a 18 évet magamban. Ám ha mégis belenézünk, akkor ugye az első 2-3-4 év az útkeresés időszaka volt. Aztán volt egy részben ehhez kötődő korszak, amelyet a Vágóhíd utcai terem időszakának lehetne nevezni, ami annak bezárásával ért véget. Ez egyébként Deél István tréner nevével is fémjelezhető szakasz, hiszen ő volt a vezetőedzője annak a DVSC-nek. Ezután következett az új, mostani helyünkön, az Angyalföld téren eltöltött jó pár év, ahol ugye nem csak edzenek a debreceniek, hanem versenyeket is tudunk itt rendezni. Korábban Rácsai András, Zöld Ferenc, mostanában Hutai László és csapata vezeti az edzéseket. Amúgy meg egy ideje már nem csak a DVSC-ről, hanem a régió ökölvívásáról is szólnak a napjaink, hiszen annak központja lettünk: ennek koordinálását Szabó Ildikó, a húgom végzi. A fentiekkel párhuzamosan alakult ki a hajdúhadházi vonal, ahol vagy 4-5 éve markánsan jelen vagyunk. Jelentős újításként hatott ez a klub életében, ahol jelenleg is az utánpótlás képzésünk alapja zajlik – Salánki László és Nagy Tímea irányításával igen sikeresen. Berekböszörmény régi történet már, de ott is megvan egy jó alap, Vígh Balázs vezetésével, amihez Körösszakál is csatlakozott – sőt, éppen most adtunk át a napokban Konyáron is egy DVSC bázist, amelynek szintén ő lesz az edzője. Az elvünk az, hogy mindenkinek, aki a környező településeken, vagy akár messzebb is jó bokszot akar csinálni, annak megadjuk erre a lehetőséget, támogatást.

Mennyiben más (ha más) manapság a klubot támogatni, mint mondjuk a kezdetekkor vagy 7-8 évvel ezelőtt?

Szabó Sándor: Nem lett könnyebb, ezt elmondhatom. Hiszen nem kapunk több támogatást, mint régebben. Így kell boldogulnunk.

Azt hiszem, mondhatjuk, hogy egy megújuló időszakába lépett a DVSC bokszklub, hiszen leginkább a fiatalok kinevelése zajlik manapság (akár Hadházról, akár Debrecenről vagy Körösszakálról vagy Berekböszörményről beszélünk), miután egy generáció elköszönt a felnőttek mezőnyétől. Beszéltünk már róla, hogy a felnőtt bokszolók támogatása sajnos nem megoldott Magyarországon. Mégis mit gondolsz, azok, akikből 5-6 év múlva akár világversenyre esélyes bunyós válhat, már jobb körülmények között tudnak csak az ökölvívással foglalkozni vagy ez egy sok ismeretlenes egyenlet még jelenleg?

Szabó Sándor: Esélyt látok rá, de országos problémával állunk szemben, nem tudom, hogy, miként lesz megoldva az, hogy 18 éves koruk után támogassák a felnőtt korba lépő bunyósokat. A klub nem képes rá, hogy nagy pénzekkel segítse őket, erre városi vagy állami, illetve szövetségi keret kellene, különben nem lesz igazán jó felnőtt versenyző még jó darabig.

– Koppányi Szabolcs –