Református volt, gróf és magyar

Református volt, gróf és magyar
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Gróf Tisza István néhai miniszterelnök halálának 100. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést a Debreceni Egyetemen szerda délelőtt.

Az újkori magyar történelem során nagyon sok miniszterelnök végezte erőszakos halállal, merénylet áldozata azonban kormányfőink közül egyedül gróf Tisza István lett. Élete 100 évvel ezelőtt ért tragikus véget, amikor 1918. október 31-én a Hermina úti Roheim-villában meggyilkolták. A merénylet nem volt előzmény nélküli, a negyedik volt, amit ellene elkövettek.

– 1867. óta alig volt Magyarországon államférfi, politikus, akit egyik oldalon annyira imádtak, a másikon annyira gyűlöltek volna, mint Tisza Istvánt – mondta ünnepi beszédében Pósán László országgyűlési képviselő. – Erélyes és nyílt fellépésével, bátorságával, következetességével szükségképpen magára irányította az ellenzéki gyűlölet köztüzét. Sosem volt rá jellemző az elkeseredés, a lelki elgyengülés, határozottságával számos ellenséget szerzett.

tisza5Pósán László | Fotó: Derencsényi István

Debrecenben 1926-ban állították fel Kisfaludy Strobl Zsigmond Tisza Istvánról készített szobrát, melyet 1945-ben a bal oldal ledöntetett. A szobor két éve került a Debreceni Egyetem központi épülete elé, a megemlékezésen jelenlévő intézmények, szervezetek képviselői ezen szobornál helyezték el koszorúikat.

Ma száz éve történt egy gyilkosság, ahol nem volt áldozat. Mártír volt, a hit és a nemzet vértanúja.”

Ez az idézet Bartha Elektől, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettesétől hangzott el a gróf Tisza István halálának 100. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen. Az egykori miniszterelnök és családja több szálon kötődik Debrecenhez, többek között Tisza István volt a Debreceni Egyetem alapítója, az intézmény 1921-től 1949-ig az ő nevét viselte.

tisza2Bartha Elek | Fotó: Derencsényi István

– Amikor a tudománypolitikai viták egyik legfontosabb kérdése az volt, hol létesüljön új felsőoktatási intézmény, minden tekintélyét latba vetette, hogy Debrecenben a Református Kollégium alapjaira épülve egyetem jöjjön létre – hangsúlyozta ünnepi beszédében Pósán László.

A megemlékezés keretében az egyetem aulája szimpóziumnak adott otthont, ahol előadások hangzottak el az egykori miniszterelnökről és kortársaihoz fűződő kapcsolatairól.

tisza4Komolay Szabolcs | Fotó: Derencsényi István

– Egy olyan személyiségről fogunk ma itt megemlékezni, aki meghatározta azt a kort, amelyben élt, alkotott és dolgozott. Egy olyan formátumú politikus volt, aki megkerülhetetlen volt korában, ugyanakkor szellemisége köré ellentmondások is sorakoznak. Nekünk, magyaroknak egy olyan történelem jutott osztályrészül – különösen a 20. században –, amelyben a történelmi személyiségeink, eseményeink körül sok esetben vita alakult ki. Tisza István is ilyen. Nekünk, utódok feladata az, hogy az olykor egymásnak homlokegyenest ellentmondó véleményeket valamilyen szinte szintetizáljuk és kialakítsunk egy olyan képet nagyjainkról, amely elfogadható és méltó hozzájuk – mondta köszöntő beszédében Komolay Szabolcs, Debrecen város alpolgármestere.

„Nagyvadnak számított”

– Tisza István személye életében szimbólummá vált nem is egy, hanem többféle valós és hamis összefüggésekben. Személye és halála azóta – bár változó intenzitással – sokakat foglalkoztat. Imponáló az az emberi tartás, az az erkölcsi szilárdság, állhatatosság, amellyel szolgált. Nem csoda, hogy „nagyvadnak” számított a politikai károkozók, a merényletek kitervelői szemében. Református volt, gróf és magyar. Itt Debrecenben és az egyetemen hosszú évek óta tisztelet és megbecsülés övezi korábbi névadójának emlékét, akinek intézményi létünkben múlhatatlan érdemei vannak – méltatta Tisza Istvánt Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese.

HBN