Református gimnáziumok találkozója a tehetséggondozás jegyében

Debrecen – A Nyiss utat magadnak című program keretében tehetséggondozó háromnapos nyári találkozót szervez a Wáli István Református Cigány Szakkollégium.

A találkozóval kapcsolatban elsősorban református gimnáziumokat keresett meg a kollégium. Az intézményekből többségében roma származású és hátrányos helyzetű fiatalok érkeznek a találkozóra, többek között Karcagról, Nagyecsedről, Miskolcról és Kisvárdáról.

A meghívott iskolákat már korábban felkereste a szakkollégium és az intézményekben továbbtanulást ösztönző tréningeket tartottak a szakkollégium munkatársai és lelkipásztora. A június 22-én, vasárnap kezdődő és június 24-én, kedden véget érő találkozón a meghívott iskolákból négy-négy tanuló és egy-egy pedagógus vesz részt. A három nap alatt további tréningeken, bibliodrámás – és kreatív foglalkozásokon valamint zenei tehetséggondozó előadáson vehetnek részt a diákok, akik látogatást tesznek a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen és a Debreceni Egyetemen is, illetve találkozhatnak, beszélgethetnek a szakkollégium jelenlegi hallgatóival.

A kísérő pedagógusoknak workshopot szerveznek, amelyen a cigány fiatalok iskolai tehetséggondozását helyezik középpontba, valamint ösztönzik a kapcsolatfelvételt és együttműködést a református intézmények, kisebbségi önkormányzatok, a református egyház és a civil szervezetek között, a cigány fiatalok középiskolai tehetséggondozása és továbbtanulása érdekében.

A háromnapos találkozó programjainak helyszíne: Zsuzsanna Vendégház (Debrecen, Péterfia utca 34.)

– Tiszántúli Református Egyházkerület –