Ratkó-gyerekek mennek nyugdíjba

Budapest – A foglalkoztatás bővülésével a munkaerőpiac kínálatiból egyre inkább keresletivé válik.

Éves átlagban a foglalkoztatottak száma a munkaerő-felmérés adatai szerint tavaly 4 millió 352 ezerre emelkedett, azaz 141 ezer fővel haladta meg az előző évit – olvasható a statisztikai hivatal „Munkaerő-piaci folyamatok 2016, I – IV. negyedév” című kiadványában.

Keresleti piac

A foglalkoztatás bővülésével párhuzamosan a hazai munkaerőpiac kínálati típusúból egyre inkább keresletivé válik. Jóllehet a munkaerőhiány még 2016-ban sem mondható általánosnak, mivel még mindig több százezerre tehető a magyar gazdaság potenciális munkaerő-tartaléka, ugyanakkor nőtt azoknak a területeknek, szakmáknak a köre, amelyeknél az érintett munkáltatók utánpótlási gondokat jeleztek. A munkaerőhiány legfőbb oka a válságot követő gazdasági fellendülés jelentős többletmunkaerő-igénye. (A lakossági vásárlóerő növekedése például a kereskedelemben és a vendéglátásban igényelt több dolgozót, de egyre nehezebb a jelentős termelési volument képviselő autóipar, vagy a lakásépítés felfutásából profitáló építőipar szakemberigényét is kielégíteni.)

Demográfiai okok

A munkaerő iránti kereslet olyan időszakban nőtt meg, amikor a munkaerő-kínálat részben demográfiai okokból (az 1950-es évek első felének nagy létszámú korosztályai most érik el a nyugdíjkort, és helyükre az 1990-es évek alacsony születésszám jellemezte korosztályai lépnek), részben pedig a nemzetközi migráció intenzívebbé válásával jelentősen szűkült. A 2010-hez viszonyított közel 620 ezer fős foglalkoztatotti létszámnövekményből 2016-ban az elsődleges munkaerőpiac összességében 66 százalékban részesült, 23 százalék jutott a közfoglalkoztatásra, míg 11 százalékot a külföldi munkahelyet megadók létszámának növekedése magyarázott. A vizsgált 6 éves időszakban a foglalkoztatottság bővülése jellemzően az alkalmazottak körében ment végbe. Tavaly minden harmadik foglalkoztatott Közép-Magyarországon dolgozott, és a foglalkoztatottak hat év alatt bekövetkezett létszámnövekedéséből is mintegy egyharmaddal részesült a régió úgy, hogy itt nem volt számottevő a közfoglalkoztatás.

HBN